Διατροφή

Ανοσοποιητικό σύστημα: Γιατί αναπτύσσουμε τροφικές αλλεργίες ως ενήλικες;

Ανοσοποιητικό σύστημα: Γιατί αναπτύσσουμε τροφικές αλλεργίες ως ενήλικες;
Ανοσοποιητικό σύστημα: Μπορείτε να αναπτύξετε μια νέα αλλεργία σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα κι αν δεν είχατε ποτέ αλλεργίες ως παιδί. Γιατί;

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Μπορείτε να αναπτύξετε μια νέα αλλεργία σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα κι αν δεν είχατε ποτέ αλλεργίες ως παιδί. Στην πραγματικότητα, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν τροφικές αλλεργίες στην ενήλικη ζωή τους. Από τα 26 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ με αλλεργίες, τουλάχιστον 12 εκατομμύρια (το 48%) είχαν αναπτύξει αλλεργία ως ενήλικας. «Οι αλλεργίες είναι το αποτέλεσμα ενός λάθους στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, στο οποίο αναγνωρίζουμε εσφαλμένα ένα αβλαβές πράγμα ως επιβλαβές και στη συνέχεια προσπαθούμε να το απαλλαγούμε δημιουργώντας φλεγμονή», δήλωσε ο Brian Greenberg, MD, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος.


Γιατί οι ενήλικες αναπτύσσουν νέες αλλεργίες;

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν εντελώς γιατί κάποιος μπορεί να αναπτύξει ξαφνικά μια νέα αλλεργία. Αλλά επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα αλλάζει και εξελίσσεται συνεχώς, είναι πάντα δυνατό να αναπτυχθεί μια νέα αλλεργία σε γνωστά πράγματα, σύμφωνα με τον Greenberg. Αντίθετα, είναι αδύνατο να αναπτύξετε αλλεργία σε κάτι στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει εκτεθεί ποτέ πριν. Αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί μερικές φορές να αντιδράσει σε ορισμένες πρωτεΐνες που είναι αρκετά παρόμοιες με άλλα αλλεργιογόνα.

Οι άνθρωποι που έχουν ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε τροφικές αλλεργίες από εκείνους που δεν την έχουν, σύμφωνα με την Jenna Podjasek, MD, αλλεργιολόγο και ανοσολόγο με έδρα το Ιλινόις. Οι επιστήμονες έχουν θεωρήσει ότι η διάσπαση του δερματικού φραγμού θα μπορούσε να συμβάλει στην έκθεση σε αλλεργιογόνα μέσω σπασίματος στο δέρμα. «Ο κίνδυνος τροφικής αλλεργίας οφείλεται σε έναν συνδυασμό γενετικής, σε ποιες τροφές εκτιθέμεθα και πότε, και πόσο διαπερατά είναι τα εμπόδια στο γαστρεντερικό μας σωλήνα και στο δέρμα μας από τα αλλεργιογόνα», είπε ο Podjasek.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν μπορείτε πραγματικά να αναπτύξετε τροφικές αλλεργίες μόνο και μόνο επειδή φάγατε πάρα πολύ κάτι, σύμφωνα με τον Greenberg. Αλλά ο Podjasek είπε ότι υπάρχουν ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις όπου υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ επαναλαμβανόμενης έκθεσης και της επακόλουθης ευαισθητοποίησης στα αλλεργιογόνα. «Για παράδειγμα, τα επαναλαμβανόμενα τσιμπήματα μιας συγκεκριμένης μέδουσας στην Ιαπωνία μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία σε ένα άτομο στη σόγια», είπε ο Podjasek.

«Το αλλεργιογόνο που εισάγεται στο σώμα κατά το τσίμπημα πυροδοτεί μια διασταυρούμενη αντίδραση με τις ίδιες ή παρόμοιες ουσίες που βρίσκονται στη σόγια». Ορισμένοι έχουν επισημάνει την κλιματική αλλαγή ως λόγο για την αύξηση των αλλεργιών ενηλίκων και έχει συμβάλει στην επιδείνωση των συμπτωμάτων σε άτομα με χρόνιες αλλεργικές ασθένειες του αναπνευστικού, όπως το άσθμα και ο αλλεργικός πυρετός.2 Αυτό συμβαίνει επειδή η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει την ένταση της γύρης σεζόν και παρέτεινε τη διάρκειά του. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, είπε ο Greenberg, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι παίζει ρόλο στις τροφικές αλλεργίες.

Πώς ξέρετε αν είστε αλλεργικοί ή ευαίσθητοι σε ορισμένα τρόφιμα;

Μπορεί να γνωρίζετε κάποιον που δεν μπορεί να φάει γλουτένη στη Βόρεια Αμερική, αλλά πήγε ένα ταξίδι στην Ιταλία και ισχυρίστηκε ότι μπορούσε να φάει πίτσα και ζυμαρικά σύμφωνα με την επιθυμία της καρδιάς του χωρίς πρόβλημα. Ενώ οι διαφορές στην ποιότητα ή την επεξεργασία των σιτηρών μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα κάποιου να αφομοιώσει το εν λόγω φαγητό, αυτό μοιάζει με ευαισθησία στα τρόφιμα παρά με αλλεργία. Για παράδειγμα, κάποιος με κοιλιοκάκη (αλλεργία στη γλουτένη) θα είναι αλλεργικός σε όλη τη γλουτένη ανεξάρτητα από τη γεωγραφική θέση, είπε ο Greenberg.

Η τροφική αλλεργία είναι μια ανοσολογική απόκριση που συνήθως εμφανίζεται λίγα λεπτά, ή το πολύ τρεις ώρες, μετά την κατάποση μιας συγκεκριμένης τροφής. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν διάφορα συμπτώματα, όπως κνίδωση, οίδημα και ερυθρότητα. Σοβαρές αντιδράσεις, που ονομάζονται αναφυλαξία, μπορεί να οδηγήσουν σε θανατηφόρα αναπνευστικά προβλήματα. Εν τω μεταξύ, η ευαισθησία στα τρόφιμα συνήθως επηρεάζει το γαστρεντερικό σύστημα και είναι συχνά υποκειμενική. Δεν ενέχει το ίδιο επίπεδο κινδύνου με τα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας. Για παράδειγμα, η ευαισθησία ή η δυσανεξία στα γαλακτοκομικά μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, διάρροια ή πόνο, αλλά όχι συριγμό ή αναφυλακτικό σοκ.

Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε μια νέα αλλεργία ή τροφική ευαισθησία, η Greenberg συνιστά να παρακολουθείτε το πρόσφατο ιστορικό τροφών σας για να εντοπίσετε πιθανούς παράγοντες πρόκλησης. «Ποια ήταν τα πρώτα συμπτώματα και πώς εξελίχθηκαν τα συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου; Τι καταπιάστηκε, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων, τις ώρες πριν από την αντίδραση;» αυτός είπε. “Εάν είναι δυνατόν, λάβετε μια λίστα συστατικών με το τι δημιούργησε την αντίδραση.” Η λήψη δερματικού τεστ ή εξέτασης αίματος μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επιβεβαίωση της διάγνωσης τροφικής αλλεργίας.