Διατροφή

Άνοια: Οι τροφές που την αποτρέπουν

Άνοια: Οι τροφές που την αποτρέπουν
Άνοια: Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προσφέρουν τα φυλλώδη, πράσινα λαχανικά και τα πολύχρωμα φρούτα είναι καλή για το σώμα σας και νέα έρευνα δείχνει ότι προστατεύει επίσης τον εγκέφαλό σας.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Στη μελέτη, τα άτομα των οποίων το αίμα περιείχε τις υψηλότερες ποσότητες τριών βασικών αντιοξειδωτικών είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια κάθε αιτίας σε σύγκριση με εκείνους των οποίων το αίμα τα είχε σε χαμηλότερα επίπεδα. «Το βασικό στοιχείο είναι ότι μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά από σκούρα φυλλώδη πράσινα και φρούτα με πορτοκαλί χρωστική ουσία με ή χωρίς αντιοξειδωτικά συμπληρώματα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας», δήλωσε ο Δρ Luigi Ferrucci, επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των Η.Π.Α. (ΝΙΑ), που χρηματοδότησε τη μελέτη.


«Αλλά ο μόνος τρόπος για να αποδειχθεί η σύνδεση μεταξύ των αντιοξειδωτικών και της υγείας του εγκεφάλου είναι με μια μακροχρόνια, τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή προκειμένου να διαπιστωθεί εάν λιγότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν προσεκτικά ελεγχόμενη ποσότητα αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων αναπτύσσουν άνοια με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε ο Ferrucci.  Για αυτή τη νέα έρευνα, η συγγραφέας της μελέτης May Beydoun από το NIA, στη Βαλτιμόρη, και οι συνεργάτες της μελέτησαν σχεδόν 7.300 άτομα, ηλικίας 45 έως 90 ετών, που είχαν μια φυσική εξέταση, μια συνέντευξη και μια εξέταση αίματος για τα επίπεδα αντιοξειδωτικών.

Τα άτομα χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με το επίπεδο των αντιοξειδωτικών στο αίμα τους, και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 16 χρόνια και έως και 26 χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν την υψηλότερη ποσότητα των αντιοξειδωτικών λουτεΐνη και ζεαξανθίνη στο αίμα τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια από εκείνους που είχαν χαμηλότερα επίπεδα. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη βρίσκονται σε πράσινα φυλλώδη τρόφιμα όπως το λάχανο, το σπανάκι, το μπρόκολο και τα μπιζέλια.

Κάθε αύξηση στην τυπική απόκλιση αυτών των επιπέδων αντιοξειδωτικών στη μελέτη συσχετίστηκε με μείωση της άνοιας κατά 7%. Για όσους είχαν υψηλά επίπεδα ενός άλλου αντιοξειδωτικού που ονομάζεται βήτα-κρυπτοξανθίνη, κάθε αύξηση της τυπικής απόκλισης συσχετίστηκε με 14% μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Η βήτα-κρυπτοξανθίνη βρίσκεται σε πορτοκαλόχρωμα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των πορτοκαλιών, της παπάγιας, των μανταρινιών και των λωτών. «Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση αντιοξειδωτικών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων του σώματος – συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών – από βλάβες», εξήγησε ο Ferrucci.

Η επίδραση των αντιοξειδωτικών στον κίνδυνο άνοιας μειώθηκε κάπως όταν οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης την εκπαίδευση, το εισόδημα και τη σωματική δραστηριότητα. Η μελέτη μέτρησε επίσης το αίμα μόνο μία φορά, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να μην αντικατοπτρίζει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών των συμμετεχόντων στη διάρκεια της ζωής τους. «Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακόμη πόσα αντιοξειδωτικά πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά μέσω της διατροφής μας και των συμπληρωμάτων για έναν υγιή εγκέφαλο», είπε ο Ferrucci.

Οι ερευνητές είπαν ακόμη ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα κύτταρα. «Μελέτες πληθυσμού που παρακολουθούν υγιείς ανθρώπους για πολλά χρόνια για την ανάπτυξη άνοιας μας δίνουν τη δυνατότητα να αναζητήσουμε πιθανούς παράγοντες κινδύνου αλλά και προστατευτικούς παράγοντες, όπως διατροφικές επιλογές και επιλογές τρόπου ζωής», σημείωσε ο Ferrucci. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 4 Μαΐου στο περιοδικό Neurology.