Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και καλύτερη συνολική υγεία. Αλλά ίσως έχετε ακούσει ότι πρέπει να αποφεύγετε τα αμυλούχα λαχανικά επειδή είναι πλούσια σε υδατάνθρακες. Καταρχάς, ας δούμε τί είναι τα αμυλούχα λαχανικά;
Αμυλούχα λαχανικά: Τι είναι;
Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τα αμυλούχα λαχανικά περιέχουν περισσότερο άμυλο από τα μη αμυλούχα λαχανικά. Το άμυλο είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που το σώμα σας διασπά σε γλυκόζη. Τα αμυλούχα λαχανικά είναι υψηλότερα σε θερμίδες από τα μη αμυλούχα λαχανικά. Έχουν επίσης λιγότερες φυτικές ίνες, οπότε μπορεί να μην σας χορταίνουν το ίδιο με τα μη αμυλούχα λαχανικά. Ωστόσο, τα αμυλούχα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα και πρέπει να περιλαμβάνονται στην υγιεινή διατροφή σας. Γενικά, συνίσταται να τα περιορίσετε στο 1/4 περίπου του πιάτου σας. Τούτο διότι, δεδομένου ότι τα αμυλούχα λαχανικά είναι υψηλότερα σε υδατάνθρακες, μπορούν να προκαλέσουν άνοδο του σακχάρου στο αίμα σας.
Ορισμένα παραδείγματα αμυλούχων λαχανικών περιλαμβάνουν:
- Καλαμπόκι
- Λευκές πατάτες
- Γλυκοπατάτες
- Αρακάς
- Παντζάρια
- Κολοκύθα
- Γογγύλια
- Καρότα
Μη αμυλούχα λαχανικά: Τι είναι;
Τα μη αμυλούχα λαχανικά είναι υψηλότερα σε φυτικές ίνες και χαμηλότερα σε ζάχαρη συγκριτικά με τα αμυλούχα λαχανικά. Συνήθως περιέχουν περίπου 5 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα. Μια μερίδα είναι ένα φλιτζάνι φυλλώδη λαχανικά ή 1/2 φλιτζάνι άλλα φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα λαχανικά. Τα μη αμυλούχα λαχανικά πρέπει να γεμίζουν περίπου το 1/2 του πιάτου σας.
Ορισμένα παραδείγματα μη αμυλούχων λαχανικών είναι τα εξής:
- Μαύρες ελιές
- Μωβ λάχανο
- Μελιτζάνα
- Ρόκα
- Σπαράγγι
- Λαχανάκια Βρυξελλών
- Σέλινο
- Λάχανο
- Κόκκινες πιπεριές
- Ντομάτες
Και οι δύο τύποι λαχανικών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Θα πρέπει να συμπεριλάβετε μια ποικιλία λαχανικών στη διατροφή σας και το χρώμα των λαχανικών είναι σημάδι των θρεπτικών συστατικών και των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Να θυμάστε πως μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. Όσα περισσότερα χρώματα περιέχει το πιάτο σας, τόσο πιο υγιεινό είναι.
Ακολουθεί βίντεο: