Ο διαβήτης είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις παγκοσμίως. Αν και μπορεί να μην είναι πλήρως ιάσιμος, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σωστή διατροφή, την τακτική σωματική δραστηριότητα και έναν εν γένει υγιεινό τρόπο ζωής. Οι περισσότεροι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγετε τα αμυλούχα τρόφιμα, καθώς μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Τα αμυλούχα τρόφιμα όπως το ψωμί, το ρύζι και οι πατάτες λέγεται ότι επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Αλλά, πριν προχωρήσουμε, ας δούμε τι είναι το άμυλο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το άμυλο είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που σχηματίζεται από σειρές μονάδων γλυκόζης που ονομάζονται πολυσακχαρίτες. Σε αντίθεση με τις φυτικές ίνες, οι οποίες περνούν μέσω της πέψης για να προωθήσουν την υγιή λειτουργία του εντέρου, το άμυλο διασπάται, αφομοιώνεται και απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος και δεν προάγει την υγιή πεπτική λειτουργία. Το άμυλο μπορεί να μεταβολιστεί γρήγορα – ακόμη πιο γρήγορα από τη ζάχαρη – πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας αμέσως μετά το φαγητό. Είναι καλύτερο να βρείτε υποκατάστατα χωρίς άμυλο που είναι υγιεινά και νόστιμα.
Ακολουθούν ορισμένες τροφές χωρίς άμυλο που μπορείτε να συμπεριλάβετε στην καθημερινή σας διατροφή
- Λαχανικά
Ραπανάκι, καρότα, φυλλώδη λαχανικά, κατσαρό λάχανο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κολοκύθα, αγγούρι, κολοκυθάκια, φρέσκα κρεμμυδάκια, σέλινο, σπαράγγια, ντομάτα, πιπεριά, μανιτάρι, μπρόκολο, μπάμιες, μελιτζάνα, κουνουπίδι κ.ά. είναι μερικά λαχανικά που περιέχουν αμελητέα ποσότητα αμύλου και είναι ασφαλή για κατανάλωση.
- Φρούτα
Τα πεπόνια, τα μούρα όπως οι φράουλες, τα σμέουρα και τα βατόμουρα, τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, το γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα κεράσια και τα αχλάδια μεταξύ άλλων ταξινομούνται ως μη αμυλούχα φρούτα.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να είναι χωρίς άμυλο, παρόλο που περιέχουν υδατάνθρακες – ο φυσικός υδατάνθρακας στο γάλα είναι η ζάχαρη που ονομάζεται λακτόζη. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέξετε προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά για να μειώσετε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.
- Λιπαρά ψάρια
Τα λιπαρά ψάρια είναι χωρίς λιπαρά και χωρίς υδατάνθρακες. Στην πραγματικότητα παρέχουν πρωτεΐνες και υγιή για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ψάρια όπως η σαρδέλα, ο τόνος και ο σολομός είναι γεμάτα με υψηλή ποσότητα βιταμίνης D, η οποία είναι ένα υγιές θρεπτικό συστατικό για τα οστά και τα δόντια. Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει και να χρησιμοποιήσει το ασβέστιο.