Η αμυγδαλόπιτα είναι ένα νόστιμο και με ξηρούς καρπούς επιδόρπιο που είναι τέλειο για τους λάτρεις των αμυγδάλων και για όσους αναζητούν μια γλυκιά λιχουδιά με μια απολαυστική τραγανή γεύση. Αυτή η συνταγή δίνει μια λαχταριστή αμυγδαλόπιτα που ετοιμάζεται εύκολα και εγγυάται ότι θα ικανοποιήσει τις επιθυμίες σας για επιδόρπιο.
Aμυγδαλόπιτα
Για την κρούστα πίτας:
- 1 1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο, κρύο και κομμένο σε κύβους
- 3-4 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό
Για τη γέμιση αμυγδάλου:
- 1 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα, ασπρισμένα και ψιλοτριμμένα
- 1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα αμυγδάλου
- 1/4 φλιτζάνι πλήρες γάλα
Για επικάλυψη:
- 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα κομμένα σε φέτες
- Ζάχαρη ζαχαροπλαστικής για ξεσκόνισμα (προαιρετικά)
Οδηγίες:
Ετοιμάζουμε την κρούστα πίτας:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλάτι.
- Προσθέστε το κρύο, κομμένο σε κύβους βούτυρο στο μείγμα του αλευριού.
- Χρησιμοποιήστε έναν κόφτη ζαχαροπλαστικής ή τα δάχτυλά σας για να δώσετε το βούτυρο στο αλεύρι μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρό τρίμμα.
- Προσθέστε σταδιακά παγωμένο νερό, μία κουταλιά της σούπας τη φορά, και ανακατέψτε μέχρι να αρχίσει να ενώνεται η ζύμη.
- Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα, την ισιώνουμε σε δίσκο, την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Προθερμάνετε το φούρνο:
- Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση αμυγδάλου:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αμύγδαλα και την κρυσταλλική ζάχαρη.
- Προσθέστε το μαλακωμένο βούτυρο, τα αυγά, το εκχύλισμα αμυγδάλου και το γάλα στο μείγμα αμυγδάλου.
- Ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να έχουμε μια λεία γέμιση αμυγδάλου. Αφήνω στην άκρη.
Ανοίγουμε την κρούστα πίτας:
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, απλώστε την παγωμένη κρούστα πίτας σε κύκλο με διάμετρο περίπου 12 ίντσες.
Γραμμή στο ταψί για πίτα:
- Μεταφέρετε προσεκτικά την τυλιγμένη κρούστα πίτας σε ένα ταψί πίτας 9 ιντσών.
- Πιέστε την κρούστα στον πάτο και τις πλευρές του ταψιού, κόβοντας τη ζύμη που περισσεύει.
Συναρμολογήστε την πίτα:
- Ρίχνουμε τη γέμιση αμυγδάλου στην έτοιμη κρούστα της πίτας απλώνοντάς την ομοιόμορφα.
- Πασπαλίζουμε τα αμύγδαλα κομμένα σε φέτες πάνω από τη γέμιση αμυγδάλου.
Ψήστε:
- Τοποθετούμε την αμυγδαλόπιτα στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να δέσει η γέμιση και να ροδίσει ελαφρά η κορυφή.
Ψύξτε και σερβίρετε:
- Αφήνουμε την αμυγδαλόπιτα να κρυώσει στο τηγάνι για περίπου 15-20 λεπτά.
- Αν θέλετε, πασπαλίστε το πάνω μέρος με ζάχαρη ζαχαροπλαστικής πριν το σερβίρετε.
Σερβίρισμα:
- Κόψτε και σερβίρετε τη λαχταριστή σπιτική αμυγδαλόπιτα σας. Είναι εξαιρετικό μόνο του ή με μια κούκλα σαντιγί ή μια μπάλα παγωτό βανίλια.
Αυτή η συνταγή για αμυγδαλόπιτα προσφέρει έναν απολαυστικό συνδυασμό βουτυρώδους κρούστας και πλούσιας, με ξηρούς καρπούς γέμισης. Είναι ιδανικό για ειδικές περιστάσεις, γιορτές ή όποτε έχετε διάθεση για ένα γλυκό και με ξηρούς καρπούς επιδόρπιο. Απολαύστε!