Διατροφή

Αμύγδαλο πατάτα: Καπνιστές γλυκοπατάτες με αυγά και αμύγδαλα

Αμύγδαλο πατάτα: Καπνιστές γλυκοπατάτες με αυγά και αμύγδαλα
Αμύγδαλο πατάτα: Προσθέτοντας τηγανητά αυγά, μια καπνιστή σάλτσα γιαουρτιού και τραγανά αμύγδαλα και γλυκοπατάτα, μπορείτε να μετατρέψετε ένα συνοδευτικό φαγητό σε ένα χορταστικό γεύμα χωρίς κρέας.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Οι γλυκοπατάτες αργού ψησίματος σε λάδι καρύδας και μπαχαρικά τους δίνουν μια πλούσια γεύση και απαλά τραγανή υφή στο εξωτερικό τους ενώ γίνονται βελούδινες εσωτερικά. Μην μπείτε στον πειρασμό να τα βγάλετε από το φούρνο νωρίς. Οι πατάτες είναι μαλακές μετά από μισή ώρα περίπου, αλλά στη συνέχεια οι κρούστες σκληραίνουν στη δεύτερη μισή ώρα, δίνοντάς τους τη νόστιμη υφή. Αυτό είναι που κάνει το πιάτο εντελώς μοναδικό. Προσθέτοντας τηγανητά αυγά, μια καπνιστή σάλτσα γιαουρτιού και τραγανά αμύγδαλα και γλυκοπατάτα, μπορείτε να μετατρέψετε ένα συνοδευτικό φαγητό σε ένα χορταστικό γεύμα χωρίς κρέας. Αν δεν έχετε λάδι καρύδας στο σπίτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο ή άλλο μαγειρικό λάδι, αν και οι πατάτες δεν θα έχουν την ίδια υφή.


Τα συστατικά που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε αυτό το φαγητό είναι τα εξής:

  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
  • 2 κιλά γλυκοπατάτες, ξεφλουδισμένες ή χωρίς φλούδα και κομμένες
  • ¾ κουταλάκι του γλυκού ψιλό θαλασσινό αλάτι ή περισσότερο αν θέλετε
  • ¾ κουταλάκι του γλυκού σκόνη κάρυ ή άλλο μείγμα μπαχαρικών
  • ½ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα ή περισσότερο αν θέλετε
  • ¼ τσαγιού αλεσμένο κύμινο
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ή περισσότερο αν θέλετε
  • 3 έως 5 κλωναράκια θυμάρι
  • ½ φλιτζάνι απλό ελληνικό γιαούρτι
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοτριμμένη και περασμένη από πρέσα ή ψιλοκομμένη
  • Αυγά, για τηγάνισμα, όσα θέλετε
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο Marcona ή αλατισμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα
  • Μαλακά βότανα, όπως μαϊντανός, μέντα ή κόλιαντρο, για το σερβίρισμα

Οδηγίες παρασκευής

Η παρασκευή τους είναι επίσης πολύ εύκολη και δεν χρειάζονται μόνο παρά λίγα λεπτά για να την ολοκληρώσετε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 βαθμούς και λιώστε 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τις γλυκοπατάτες, το λιωμένο λάδι καρύδας, το αλάτι, το μείγμα μπαχαρικών, την καπνιστή πάπρικα, το κύμινο, το μαύρο πιπέρι και το θυμάρι. Έπειτα απλώστε τις πατάτες σε ομοιόμορφη στρώση σε ένα μεγάλο ταψί με τσέρκι. Ψήνετε, ανακατεύοντας και αναποδογυρίζοντας τις πατάτες περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν, περίπου 1 ώρα. Καθώς οι πατάτες ψήνονται, τοποθετήστε το γιαούρτι σε ένα μικρό μπολ.

Προσθέστε σκόρδο, μισό κουταλάκι καπνιστή πάπρικα και αλάτι και μαύρο πιπέρι για γεύση. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέστε την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήστε το να ζεσταθεί για 20 με 30 δευτερόλεπτα. Σπάμε τα αυγά στο τηγάνι και αλατίζουμε. Μαγειρέψτε μέχρι να δέσουν τα ασπράδια και να έχουν τραγανές άκρες και οι κρόκοι να είναι ακόμα ρευστοί, περίπου 2 με 3 λεπτά ή μαγειρέψτε τα αυγά για λίγα λεπτά ακόμα για μέτριο ή σφιχτό κρόκο, αν προτιμάτε. Για να σερβίρετε, ρίχνετε τις γλυκοπατάτες με κουτάλι σε ατομικά πιάτα και προσθέτετε σάλτσα γιαουρτιού και αμύγδαλα. Από πάνω βάζουμε τα αυγά και πασπαλίζουμε με πάπρικα και μυρωδικά. Σερβίρετε αμέσως και απολαύστε ένα απλό πιάτο με υπέροχη γεύση.