Έχετε πολλά αμύγδαλα και δεν ξέρετε πού να τα χρησιμοποιήσετε; Υπάρχουν κάποιες από τις νοστιμότερες συνταγές που την γεύση που δίνουν τα αμύγδαλα απογειώνουν τις γευστικές αισθήσεις. Στις περισσότερες συνταγές τα αμύγδαλα χρησιμοποιούνται είτε ολόκληρα είτε χοντροκομμένα. Σπανιότερα θα βρείτε συνταγές με σκόνη αμυγδάλου. Επίσης θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι τα αμύγδαλα δεν χρησιμοποιούνται μόνο σε γλυκές παρασκευές αλλά και σε αλμυρά πιάτα, δίνοντας μια πιο crispy αίσθηση στους ουρανίσκους μας. Δείτε αυτή τη συνταγή με εύκολα ψημένο κουνουπίδι, τυρί manchego και τραγανά αμύγδαλα. Φτιάξτε αυτό το εύκολο πιάτο λαχανικών για μια απολαυστική, οικογενειακή συνταγή για το Σαββατοκύριακο και όχι μόνο.
Υλικά συνταγής
- 75gr αμύγδαλα ολόκληρα ασπρισμένα
- 1lt πλήρες γάλα
- 4 φύλλα δάφνης
- 75gr αλεύρι
- 75gr αλατισμένο βούτυρο, συν μερικά ακόμη στικ
- 200gr μανσέγκο (ή εναλλακτικό φυτικό τυρί), τριμμένο
- μοσχοκάρυδο
- 6 baby κουνουπίδια
- 75gr μπαγιάτικο ψωμί, κομμένο σε κομμάτια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 8 φύλλα φασκόμηλου
Οδηγίες παρασκευής
Βάλτε τα αμύγδαλα, το γάλα και τα φύλλα δάφνης σε ένα τηγάνι και ζεστάνετε απαλά μέχρι να αχνίσουν και σχεδόν να αφρίσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήστε το να εμποτιστεί για 30 λεπτά. Περνάμε το γάλα από λεπτό κόσκινο σε μια μεγάλη κανάτα. Πετάξτε τα φύλλα δάφνης και απλώστε τα αμύγδαλα σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν. Ζεσταίνουμε το αλεύρι και το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια λεία πάστα. Μαγειρέψτε για μερικά λεπτά και στη συνέχεια ανακατέψτε σταδιακά το γάλα μέχρι να γίνει και αυτό μια λεία σάλτσα. Συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να πήξει η σάλτσα και να κάνει φουσκάλες. Σβήστε τη φωτιά και ανακατεύστε το τυρί.
Καρυκεύουμε με το μοσχοκάρυδο και λίγο αλατοπίπερο. Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει. Προσθέστε 2 με 3 κουνουπίδια τη φορά και βράστε το καθένα για 3 λεπτά και μετά τα στραγγίστε. Βάλτε τα αμύγδαλα, το ψωμί, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και το φασκόμηλο σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και χτυπήστε τα για να γίνουν σχετικά χοντρά κομμάτια. Τοποθετούμε τα baby κουνουπίδια σε ένα βαθύ ταψί φούρνου και μετά περιχύνουμε με τη σάλτσα του manchego. Σκορπίστε τα ψίχουλα από ξηρούς καρπούς και πασπαλίστε με μερικά επιπλέον μαζί με βούτυρο. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 200 C στον αέρα ή στους 180 C σε γκάζι και στη συνέχεια ψήνουμε το ογκρατέν σε ψηλό ράφι για 20 με 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κουνουπίδια, να ροδίσουν και να ροδίσει και η σάλτσα.