Διατροφή

Αλμυρό και γλυκό πιάτο: Μανιτάρια στιφάδο με πετιμέζι

Αλμυρό και γλυκό πιάτο: Μανιτάρια στιφάδο με πετιμέζι
Αλμυρό και γλυκό πιάτο: Αυτό το απολαυστικό πιάτο συνδυάζει τη γήινη υφή των μανιταριών με τη γλυκιά, πλούσια γεύση του πετιμέζι, ενός παραδοσιακού ελληνικού σιροπιού από μούστο σταφυλιού. Είναι ένα εύκολο και θρεπτικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως ή συνοδευτικό πιάτο.

Αυτό το απολαυστικό πιάτο συνδυάζει τη γήινη υφή των μανιταριών με τη γλυκιά, πλούσια γεύση του πετιμεζιού, ενός παραδοσιακού ελληνικού σιροπιού από μούστο σταφυλιού. Είναι ένα εύκολο και θρεπτικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως ή συνοδευτικό πιάτο.

Συστατικά:

  • 500 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια (κατά προτίμηση μανιτάρια cremini ή button)
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζάνι πετιμέζι (μελάσα σταφυλιού)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι (ή φρέσκο ​​αν υπάρχει)
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • 1/4 φλιτζάνι φρέσκο ​​μαϊντανό, ψιλοκομμένο (για γαρνίρισμα)
  • Προαιρετικά: μια βουτιά κόκκινο κρασί ή βαλσάμικο ξύδι για οξύτητα

Οδηγίες:

  1. Προετοιμάστε τα μανιτάρια: Καθαρίστε τα μανιτάρια με ένα υγρό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά. Κόψτε τα στελέχη αν χρειάζεται και στη συνέχεια κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια.
  2. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο, περίπου 4-5 λεπτά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και μαγειρέψτε για ένα επιπλέον λεπτό μέχρι να μυρίσει.
  3. Μαγειρέψτε τα μανιτάρια: Αυξήστε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή και προσθέστε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες στο τηγάνι. Ανακατεύουμε συχνά και μαγειρεύουμε μέχρι να βγάλουν την υγρασία τους και να αρχίσουν να ροδίζουν, περίπου 8-10 λεπτά.
  4. Προσθέστε πετιμέζι και καρυκεύματα: Μόλις ροδίσουν τα μανιτάρια, προσθέστε το πετιμέζι, το ξερό θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Αν θέλετε, προσθέστε μια πιτσαλιά κόκκινο κρασί ή βαλσάμικο ξύδι για να εξισορροπήσετε τη γλύκα. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν, φροντίζοντας τα μανιτάρια να είναι καλυμμένα με το σιρόπι.
  5. Σιγοβράζουμε: Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 10-15 λεπτά, αφήνοντας τις γεύσεις να ενωθούν και η σάλτσα να πήξει ελαφρώς. Ανακατεύετε κατά διαστήματα για να μην κολλήσει.
  6. Σερβίρετε: Προσαρμόστε το καρύκευμα στη γεύση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και γαρνίρουμε με φρεσκοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε ζεστό ως συνοδευτικό ή πάνω από ρύζι, ζυμαρικά ή ως επικάλυψη για ψητά κρέατα.

Απολαύστε αυτό το γλυκό και αλμυρό πιάτο που αναδεικνύει υπέροχα τις γεύσεις των φρέσκων μανιταριών και τη μοναδική ουσία του πετιμέζι!