Διατροφή

Αλλεργίες: Ποια είναι τα πιο γνωστά τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες;

Αλλεργίες: Ποια είναι τα πιο γνωστά τρόφιμα που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες;
Αλλεργίες: Μερικές φορές τα συμπτώματα αλλεργιών επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα σας και είναι τόσο σοβαρά που είναι απειλητικά για τη ζωή.

Βουτήξτε σε ζεστή σάλτσα ή πικάντικο ινδικό φαγητό και η μύτη σας αρχίζει να τρέχει. Τα φασόλια σου δίνουν αέρια ή ένα ποτήρι κρασί σημαίνει πονοκέφαλο αργότερα. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, αναμένετε διάρροια όταν τρώτε τυρί ή γάλα. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κατά καιρούς αντιδράσεις σε τροφές σαν αυτές. Αλλά συνήθως είναι τροφικές ευαισθησίες ή δυσανεξίες. Δεν προκαλούνται από το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Η τροφική αλλεργία είναι διαφορετική στον κάθε άνθρωπο

Το σώμα σας μπερδεύει την αβλαβή τροφή ως κάτι που θα μπορούσε να σας κάνει να αρρωστήσετε. Όταν τρώτε κάτι στο οποίο είστε αλλεργικοί, το ανοσοποιητικό σας σύστημα ανταποκρίνεται για να σας προστατεύσει. Μπορεί να εμφανίσετε ένα ήπιο δερματικό εξάνθημα ή φαγούρα στα μάτια ή μπορεί να έχετε μια μεγαλύτερη αντίδραση που θα σας κάνει να λαχανιάζετε. Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να είναι σοβαρές, αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για να τις αντιμετωπίσετε. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφύγετε τις τροφές που προκαλούν ενεργοποίηση.

Τροφές που προκαλούν αλλεργίες

Οκτώ πράγματα προκαλούν περίπου το 90% των τροφικών αλλεργικών αντιδράσεων:

  • Γάλα (κυρίως σε παιδιά)
  • Αυγά
  • Φιστίκια
  • Ξηροί καρποί, όπως καρύδια, αμύγδαλα, κουκουνάρια, βραζιλιάνικα καρύδια και πεκάν
  • Σόγια
  • Σιτάρι
  • Ψάρια (κυρίως σε ενήλικες)
  • Οστρακόδερμα (κυρίως σε ενήλικες)

Ωστόσο, σχεδόν κάθε τροφή μπορεί να προκαλέσει αλλεργία. Οι λιγότερο κοινές περιλαμβάνουν:

  • Καλαμπόκι
  • Ζελατίνη
  • Κρέας — βοδινό, κοτόπουλο, πρόβειο και χοιρινό
  • Σπόροι, συχνά σουσάμι, ηλίανθος και παπαρούνα
  • Μπαχαρικά, όπως κύμινο, κόλιανδρος, σκόρδο και μουστάρδα

Συμπτώματα τροφικής αλλεργίας

Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγα λεπτά μετά το φαγητό ή μπορεί να συμβεί ώρες αργότερα. Τα ήπια συμπτώματα μπορεί να είναι δύσκολο να συνδεθούν με συγκεκριμένες τροφές. Θα μπορούσατε να πάρετε:

  • Κόκκινο, πρησμένο, ξηρό ή κνησμώδες δερματικό εξάνθημα (κνίδωση ή έκζεμα)
  • Καταρροή ή βουλωμένη μύτη, φτάρνισμα ή ελαφρύς, ξηρός βήχας
  • Κνησμός, υγρά, κόκκινα μάτια
  • Κνησμός στο στόμα ή στο εσωτερικό του αυτιού σας
  • Αστεία γεύση στο στόμα σας
  • Στομαχικές διαταραχές, κράμπες, εμετός ή διάρροια

Τις περισσότερες φορές, τα φιστίκια, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα οστρακοειδή προκαλούν σοβαρές αντιδράσεις, αν και οποιαδήποτε τροφή μπορεί. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση
  • Πρησμένα χείλη, γλώσσα ή λαιμός
  • Αίσθημα αδυναμίας, σύγχυσης ή λιποθυμίας ή λιποθυμίας
  • Πόνος στο στήθος ή αδύναμος, ανομοιόμορφος καρδιακός παλμός

Επειδή τα μικρά παιδιά μπορεί να μην ξέρουν πώς να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει, μπορεί να πουν κάτι όπως «Μυρίζει το στόμα μου», «Η γλώσσα μου βαραίνει» ή «Έχω έναν βάτραχο στο λαιμό μου». Μια βραχνή ή τσιριχτή φωνή ή μπερδεμένες λέξεις είναι επίσης σημάδια αλλεργικής αντίδρασης στα παιδιά.

Μερικές φορές τα συμπτώματα επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα σας και είναι τόσο σοβαρά που είναι απειλητικά για τη ζωή. Αυτό το είδος αντίδρασης ονομάζεται αναφυλαξία και είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση. Συνήθως συμβαίνει λίγα λεπτά αφού έχετε φάει. Εάν έχετε άσθμα καθώς και τροφική αλλεργία, είναι πιο πιθανό να έχετε αναφυλαξία. Όταν έχετε σοβαρή τροφική αλλεργία, θα πρέπει να έχετε ενέσιμη επινεφρίνη (αδρεναλίνη) σε περίπτωση που έχετε αντίδραση. Μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα μέχρι να λάβετε ιατρική βοήθεια. Μην διστάσετε να χρησιμοποιήσετε ποτέ την αυτόματη έγχυση επινεφρίνης εάν δεν είστε βέβαιοι ότι τα συμπτώματά σας προκαλούνται από αλλεργία. Η επινεφρίνη δεν θα σας βλάψει και θα μπορούσε να σας σώσει τη ζωή.

Για άτομα με υψηλή αλλεργία, ακόμη και μικροσκοπικές ποσότητες τροφής (για παράδειγμα, 1/44.000 πυρήνα φυστικιού) μπορεί να πυροδοτήσουν μια αντίδραση. Τα λιγότερο ευαίσθητα άτομα μπορεί να είναι σε θέση να τρώνε μικρές ποσότητες από την τροφή τους.

Κρυφοί ερεθισμοί

Το κλειδί για τον έλεγχο μιας τροφικής αλλεργίας; Αποφύγετε την προβληματική τροφή. Δεν είναι πάντα εύκολο, όμως. Μπορεί να κρύβεται ως συστατικό σε κάτι άλλο. Τα περισσότερα αρτοσκευάσματα, όπως κέικ και μπισκότα, παρασκευάζονται με αυγά και μερικές φορές ξηρούς καρπούς. Ο συσκευασμένος με νερό τόνος μπορεί να έχει προσθέσει ξηρό γάλα χωρίς λιπαρά. Το ντρέσινγκ σαλάτας θα μπορούσε να γίνει με σογιέλαιο. Ένα χοτ ντογκ μπορεί να περιέχει πρωτεΐνη γάλακτος.

Επομένως, φροντίστε να διαβάσετε τις ετικέτες των τροφίμων. Αυτό είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Ωστόσο, οι ετικέτες δεν λένε πάντα όλη την ιστορία. Για παράδειγμα, ο ανανάς, η καζεΐνη γάλακτος ή η υδρολυμένη πρωτεΐνη σόγιας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ποπ κορν μικροκυμάτων — ωστόσο δεν θα τα δείτε στη λίστα συστατικών. Αντ’ αυτού, θα δείτε τους γενικούς όρους “άρωμα” ή “φυσικό άρωμα”. Λέξεις όπως “γαλακτωματοποιητής” ή “συνδετικό” μπορούν να υποδηλώνουν σόγια ή αυγό στο προϊόν.

Όταν έχετε μια τροφική αλλεργία, πρέπει να εξοικειωθείτε με αυτούς τους γενικούς όρους και ποια συγκεκριμένα πράγματα μπορούν να περιλαμβάνουν. Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με οποιοδήποτε προϊόν, επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή. Το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών ή ο υπεύθυνος διασφάλισης ποιότητας θα πρέπει να είναι σε θέση να σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν το φαγητό είναι ασφαλές για εσάς.

Θα πρέπει επίσης να διαβάσετε προσεκτικά τα μενού στα εστιατόρια. Ρωτήστε για τον τρόπο παρασκευής του φαγητού προτού παραγγείλετε εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες.