Αυτή η νόστιμη αλευρόπιτα συνδυάζει τις γήινες γεύσεις του σπανακιού με την κρεμώδη, πικάντικη γεύση της φέτας. Τέλεια ως ελαφρύ γεύμα ή απολαυστικό σνακ, αυτή η αλμυρή πίτα ετοιμάζεται εύκολα και σίγουρα θα εντυπωσιάσει!
Συστατικά
Για τη ζύμη:
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο, κρύο και κομμένο σε κύβους
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 φλιτζάνι κρύο νερό (προσαρμόστε όσο χρειάζεται)
Για τη γέμιση:
- 4 φλιτζάνια σπανάκι φρέσκο, πλυμένο και ψιλοκομμένο (ή 2 φλιτζάνια κατεψυγμένο σπανάκι, ξεπαγωμένο και στραγγισμένο)
- 1 φλιτζάνι τυρί φέτα, θρυμματισμένη
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 3 μεγάλα αυγά
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
- Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Οδηγίες
- Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέστε το κρύο, κομμένο σε κύβους βούτυρο και ανακατέψτε με τα δάχτυλά σας ή ένα κουπάτ ζαχαροπλαστικής μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρό τρίμμα.
- Προσθέστε σταδιακά κρύο νερό, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο ή λιγότερο από 1/4 φλιτζάνι. Αποφύγετε να δουλεύετε υπερβολικά τη ζύμη.
- Πλάθουμε σε δίσκο, τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για ένα επιπλέον λεπτό.
- Ρίξτε το σπανάκι (αν το χρησιμοποιείτε φρέσκο) και μαγειρέψτε μέχρι να μαραθεί. Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο, απλώς θερμαίνετε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη φέτα, το μοσχοκάρυδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε το κρυωμένο μείγμα σπανακιού και ανακατέψτε καλά.
- Ψήνουμε στο φουρνο
- Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C.
- Ανοίξτε την παγωμένη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για να χωρέσει ένα ταψί για πίτα 9 ιντσών. Μεταφέρετε τη ζύμη στο ταψί και κόψτε ό,τι περισσεύει.
- Ρίχνουμε το σπανάκι και τη γέμιση φέτας στην έτοιμη κρούστα απλώνοντάς την ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να δέσει η γέμιση και να ροδίσει η κρούστα.
- Σερβίρισμα:
- Αφήστε την πίτα να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν την κόψετε σε φέτες. Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Απολαύστε τη λαχταριστή σας πίτα με σπανακόπιτα και φέτα!
Αυτό το θρεπτικό πιάτο συνδυάζεται υπέροχα με μια απλή σαλάτα ή με γιαούρτι. Καλή όρεξη!!!