Διατροφή

Αλευρόπιτα: Πώς να φτιάξετε μια πεντανόστιμη αλευρόπιτα με σπανάκι και φέτα

Αλευρόπιτα: Πώς να φτιάξετε μια πεντανόστιμη αλευρόπιτα με σπανάκι και φέτα
Αλευρόπιτα: Αυτή η νόστιμη αλευρόπιτα συνδυάζει τις γήινες γεύσεις του σπανακιού με την κρεμώδη, πικάντικη γεύση της φέτας. Τέλεια ως ελαφρύ γεύμα ή απολαυστικό σνακ, αυτή η αλμυρή πίτα ετοιμάζεται εύκολα και σίγουρα θα εντυπωσιάσει!

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Αυτή η νόστιμη αλευρόπιτα συνδυάζει τις γήινες γεύσεις του σπανακιού με την κρεμώδη, πικάντικη γεύση της φέτας. Τέλεια ως ελαφρύ γεύμα ή απολαυστικό σνακ, αυτή η αλμυρή πίτα ετοιμάζεται εύκολα και σίγουρα θα εντυπωσιάσει!


Συστατικά

Για τη ζύμη:

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο, κρύο και κομμένο σε κύβους
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 φλιτζάνι κρύο νερό (προσαρμόστε όσο χρειάζεται)

Για τη γέμιση:

  • 4 φλιτζάνια σπανάκι φρέσκο, πλυμένο και ψιλοκομμένο (ή 2 φλιτζάνια κατεψυγμένο σπανάκι, ξεπαγωμένο και στραγγισμένο)
  • 1 φλιτζάνι τυρί φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Οδηγίες

  1. Ετοιμάζουμε τη ζύμη:
    • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέστε το κρύο, κομμένο σε κύβους βούτυρο και ανακατέψτε με τα δάχτυλά σας ή ένα κουπάτ ζαχαροπλαστικής μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρό τρίμμα.
    • Προσθέστε σταδιακά κρύο νερό, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερο ή λιγότερο από 1/4 φλιτζάνι. Αποφύγετε να δουλεύετε υπερβολικά τη ζύμη.
    • Πλάθουμε σε δίσκο, τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.
  2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
    • Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για ένα επιπλέον λεπτό.
    • Ρίξτε το σπανάκι (αν το χρησιμοποιείτε φρέσκο) και μαγειρέψτε μέχρι να μαραθεί. Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο, απλώς θερμαίνετε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
    • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, τη φέτα, το μοσχοκάρυδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε το κρυωμένο μείγμα σπανακιού και ανακατέψτε καλά.
  3. Ψήνουμε στο φουρνο
    • Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 190°C.
    • Ανοίξτε την παγωμένη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια για να χωρέσει ένα ταψί για πίτα 9 ιντσών. Μεταφέρετε τη ζύμη στο ταψί και κόψτε ό,τι περισσεύει.
    • Ρίχνουμε το σπανάκι και τη γέμιση φέτας στην έτοιμη κρούστα απλώνοντάς την ομοιόμορφα.
    • Ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να δέσει η γέμιση και να ροδίσει η κρούστα.
  4. Σερβίρισμα:
    • Αφήστε την πίτα να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν την κόψετε σε φέτες. Σερβίρετε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Απολαύστε τη λαχταριστή σας πίτα με σπανακόπιτα και φέτα!

Αυτό το θρεπτικό πιάτο συνδυάζεται υπέροχα με μια απλή σαλάτα ή με γιαούρτι.  Καλή  όρεξη!!!