Διατροφή

Αλάτι διατροφή: Γιατί κάποιοι λατρεύουν τα αλμυρά φαγητά;

Αλάτι διατροφή: Γιατί κάποιοι λατρεύουν τα αλμυρά φαγητά;
Αλάτι διατροφή: Γιατί κάποιοι άνθρωποι καταναλώνουν τόσο πολύ αλάτι; Είναι μια προσωπική επιλογή ή υπάρχει κι άλλος λόγος;

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Όλοι γνωρίζουν τη σημασία της κατανάλωσης υγιεινών τροφίμων, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά έχει δραματικές συνέπειες στον μεταβολισμό. Μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, διαβήτη, χρόνια ηπατική νόσο και πιθανώς καρκίνο. Προηγούμενες εργασίες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων λίπους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τις προτιμήσεις γεύσης και το μεταβολισμό των απογόνων.


Στα περισσότερα νοικοκυριά, τα παιδιά και οι γονείς τρώνε το ίδιο φαγητό. Με άλλα λόγια, οι μαμάδες που ακολουθούν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά πιθανότατα θα ταΐσουν τα παιδιά τους με λιπαρά τρόφιμα. Ποιες είναι οι συνέπειες της έκθεσης της μητέρας και της πρώιμης ζωής σε υψηλές ποσότητες λίπους στους απογόνους; Αυτό διερεύνησαν ερευνητές από το Ιατρικό και Οδοντιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο (TMDU) σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο αρουραίου για να διερευνήσουν την επίδραση στη γευστική προτίμηση μιας έκθεσης δύο γενεών σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ενώ μια ομάδα ελέγχου έλαβε μια τυπική δίαιτα. Μετά τον απογαλακτισμό, οι απόγονοι από κάθε ομάδα έλαβαν την ίδια δίαιτα – μωρά από μητέρες που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και εκείνα που τρέφονταν με τυπική διατροφή συνέχισαν να λαμβάνουν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τυπική δίαιτα, αντίστοιχα.

Οι νεαροί αρουραίοι από τις ομάδες δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά κέρδισαν περισσότερο βάρος και κατανάλωναν περισσότερη ενέργεια από τους ομολόγους τους από τις ομάδες τυπικής δίαιτας. «Αναρωτηθήκαμε αν οι διαφορετικές δίαιτες είχαν επηρεάσει τις γευστικές προτιμήσεις των αρουραίων», εξηγεί ο Takashi Ono, ανώτερος συγγραφέας. «Είναι καλά αποδεδειγμένο ότι η γεύση επηρεάζει την πρόσληψη τροφής. Εάν κάτι έχει καλή γεύση, ενεργοποιούνται τα κυκλώματα ανταμοιβής του εγκεφάλου και πιθανότατα θα φάτε περισσότερο από αυτό». Οι ερευνητές δοκίμασαν την προτίμηση των ζώων για τις πέντε βασικές γεύσεις:

  • πικρή,
  • ξινή,
  • αλμυρή,
  • γλυκιά,
  • και umami.

 

Χρησιμοποίησαν μια πρόκληση δύο μπουκαλιών, στην οποία προστέθηκαν δύο μπουκάλια – το ένα περιείχε νερό και το άλλο νερό με γεύση – κλουβί αρουραίων. Οι απόγονοι που εκτέθηκαν σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κατά τη διάρκεια της κύησης και της πρώιμης ζωής προτιμούσαν το αλμυρό νερό. Αντίθετα, δεν έδειξαν συγκεκριμένη προτίμηση για τις άλλες γεύσεις σε σύγκριση με την ομάδα της τυπικής δίαιτας.

Ποιοι μηχανισμοί αποτελούν τη βάση αυτής της προτίμησης; Οι ερευνητές ερεύνησαν τα επίπεδα των πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην αντίληψη της αλμυρής γεύσης. «Η έκφραση πρωτεΐνης και γονιδίου του AT1 αυξήθηκε στους γευστικούς κάλυκες θηλυκών απογόνων που εκτέθηκαν σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Αυτό συνέβη ήδη τρεις εβδομάδες μετά τη γέννηση», εξηγεί η Saranya Serirukchutarungsee, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Είναι γνωστό ότι η AT1 σχετίζεται με την προτίμηση για αλμυρή γεύση και τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιθανό η AT1 να επηρεάζει την προτίμηση της αλμυρής γεύσης αυξάνοντας την πρόσληψη νατρίου στα κύτταρα των γευστικών οφθαλμών».

Η καλύτερη κατανόηση του προγραμματισμού της διατροφικής συμπεριφοράς και των γευστικών προτιμήσεων των απογόνων είναι ζωτικής σημασίας όταν εξετάζονται οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ της κακής διατροφής και της κακής υγείας. Αυτά τα ευρήματα παρέχουν ένα κρίσιμο πρώτο βήμα που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μελέτες με στόχο τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας και ασθενειών που συνδέονται με τη διατροφή, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις στους απογόνους και στις επόμενες γενιές.

Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά από τη μητέρα και την πρώιμη ζωή έχουν ως αποτέλεσμα τη γεύση για αλμυρό φαγητό

Η θεωρία της Αναπτυξιακής Προέλευσης της Υγείας και της Ασθένειας (DOHaD) αναφέρεται στην έννοια ότι οι μητρικές και περιβαλλοντικές μεταβλητές σε πολύ πρώιμο στάδιο της ζωής μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη, την ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού στη μετέπειτα ζωή του. Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά από τη μητέρα και την πρώιμη ζωή αυξάνουν την προτίμηση για αλμυρή γεύση, ενώ δεν υπάρχουν διαφορές στις πικρές, ξινές, γλυκές και ουμάμι γεύσεις.

Η έκφραση πρωτεΐνης και γονιδίου του υποδοχέα αγγειοτενσίνης II τύπου 1 (AT1) στους γευστικούς κάλυκες θηλυκών απογόνων που εκτίθενται σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αυξάνεται τρεις εβδομάδες μετά τη γέννηση. Η AT1 στα κύτταρα των γευστικών οφθαλμών σχετίζεται με την αντίληψη της αλμυρής γεύσης και η αύξηση της AT1 στα κύτταρα της γεύσης των απογόνων επηρεάζει τη γευστική προτίμηση αυξάνοντας την πρόσληψη νατρίου.