Διατροφή

Ακρίβεια: Πώς η αύξηση του κόστους των τροφίμων επηρεάζει τη διατροφή και την υγεία

Ακρίβεια: Πώς η αύξηση του κόστους των τροφίμων επηρεάζει τη διατροφή και την υγεία
Ακρίβεια: Τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος θα νιώσουν τη μεγαλύτερη πίεση και ο βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στην υγεία επιδεινώνει το ακρωτηριαστικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων επηρεάζουν τις επιλογές τροφίμων και τη διατροφή, και τελικά την υγεία, ακόμη και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού, το κόστος των τροφίμων συνεχίζει να εκτινάσσεται στα ύψη, με στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά να αναφέρουν τις πιο πρόσφατες αλλαγές τιμών των τροφίμων που αγοράζονται από παντοπωλεία και εστιατόρια. Τον Σεπτέμβριο, ο Καναδάς σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο σε τρόφιμα που αγοράζονται από παντοπωλεία ή εστιατόρια (10,3%). Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν ελαφρώς λιγότερο τον Οκτώβριο (10%), αλλά παραμένουν υψηλές, με την αύξηση του Νοεμβρίου να διαμορφώνεται στο 6,8%.


Ως απάντηση σε αυτόν τον γρήγορο πληθωρισμό, πολλοί Καναδοί επισκέφτηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα το TikTok, για να μοιραστούν το κόστος των αγορών και τι παίρνουν για τα χρήματά τους. Η πρόσφατη έλλειψη μαρουλιού στον Καναδά οδήγησε σε αυξήσεις των τιμών για τα μαρούλια romaine και iceberg, με πολλά παντοπωλεία να αναρτούν πινακίδες σχετικά με την έλλειψη και να επιβάλλουν όρια ποσότητας αγοράς, ενώ τα εστιατόρια έχουν τροποποιήσει τις προσφορές τους και έχουν αλλάξει τα μενού τους.

Γιατί οι τιμές των τροφίμων είναι τόσο υψηλές;

Η πανδημία της COVID-19 και άλλα παγκόσμια γεγονότα συνεχίζουν να έχουν παγκόσμιες συνέπειες για την υγεία και την οικονομία, με τις τιμές των τροφίμων να μην αποτελούν εξαίρεση. Οι τιμές αυξάνονται με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας (επεξεργασία, συσκευασία και μεταφορά), οι αλλαγές στα πρότυπα καταναλωτικών δαπανών και προηγουμένως επιβεβλημένα κλεισίματα επιχειρήσεων που αναγκάζουν την αναδιανομή των τροφίμων από εστιατόρια σε καταστήματα, καθώς και δυσμενείς αυξανόμενες καιρικές συνθήκες (όπως κύματα καύσωνα, ακραίες βροχές/πλημμύρες, ξηρασίες και παγετός).

Ως ερευνητές συμπεριφοράς υγείας, πιστεύουμε ότι πολλοί Καναδοί θα αισθανθούν αναμφίβολα την πρόσθετη οικονομική πίεση στη γραμμή ταμείου και πολλοί θα τρώνε λιγότερο θρεπτικές και φθηνότερες επιλογές τροφίμων. Στην Οτάβα, το κόστος κατανάλωσης θρεπτικών τροφών για ένα άτομο υπολογίστηκε σε 392 $ το μήνα, με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τον Μάιο έως τον Ιούνιο του 2022. Για μια τετραμελή οικογένεια, το κόστος εκτινάσσεται στα 1.088 $ το μήνα.

Πώς επηρεάζουν την υγεία σας το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων;

Με το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων, πολλοί Καναδοί αντιμετωπίζουν ανασφαλή ή περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα. Αυτό μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, όπως μείωση της ψυχικής υγείας, αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, υψηλότερα ποσοστά αυτοάνοσων και μολυσματικών ασθενειών και τραυματισμών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη επισιτιστική ανασφάλεια των νοικοκυριών συνδέεται έντονα με:

  • μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης,
  • μεγαλύτερες επισκέψεις στα επείγοντα,
  • μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο,
  • περισσότερες αυθημερόντες χειρουργικές επεμβάσεις, μεγαλύτερη εξάρτηση από τις υπηρεσίες γιατρών και τις υπηρεσίες κατ’ οίκον φροντίδας,
  • και υψηλότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Οι ηλικιωμένοι μπορεί επίσης να έχουν παθήσεις υγείας με συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις. Με την αύξηση των τιμών των τροφίμων, η κάλυψη αυτών των ειδικών διατροφικών αναγκών μπορεί να μην είναι δυνατή και μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετες επιπλοκές στην υγεία. Επιπλέον, το υψηλότερο κόστος των τροφίμων επιβαρύνει τις τράπεζες τροφίμων και τα σχολικά προγράμματα διατροφής, όπως το Πρόγραμμα Διατροφής Φοιτητών του Οντάριο. Τα σχολικά προγράμματα διατροφής παρέχουν υποστήριξη στα παιδιά βοηθώντας να διασφαλίσουν ότι το στομάχι τους είναι γεμάτο, ενώ προάγουν υγιεινές διατροφικές πρακτικές.