Τα τηγανητά φαγητά κάνουν κακό στην υγεία μας. Το γνωρίζουμε όλοι. Ωστόσο, υποχωρούμε στον πειρασμό της κατανάλωσης λαδερού φαγητού – είτε πρόκειται για μπάμιες, τηγανητές πατάτες και άλλα. Αυτά τα τρόφιμα δεν τα έχουμε μόνο όταν είμαστε έξω, μπορούμε να τα έχουμε και στα σπίτια μας ως βραδινά σνακ. Δυστυχώς, έχουν γίνει μέρος του τρόπου ζωής μας παρά το γεγονός ότι αποτελούν απειλή για την υγεία μας. Μπορεί να έχετε κάποιον στο σπίτι με υψηλή χοληστερόλη και απλά να μην σταματούσε να καταναλώνει λιπαρά τρόφιμα. Τι κάνετε σε μια τέτοια περίπτωση εκτός από το να εύχεστε να υπήρχε τρόπος να απολαύσετε αυτές τις νόστιμες λιχουδιές χωρίς να βλάψετε την υγεία σας; Ας σας πούμε, μπορεί να υπάρχει τρόπος – τουλάχιστον αυτό λέει ο κόσμος. Μιλάμε για φριτέζες αέρα. Οι φριτέζες έχουν γίνει το talk of the town. Υπάρχει η λέξη ότι πρέπει να τηγανίζετε στον αέρα τα τρόφιμα αντί της παλιάς καλής μεθόδου του τηγανίσματος. Είναι όμως αλήθεια; Μπορεί τα τρόφιμα που τηγανίζονται στον αέρα να έχουν κάποια οφέλη; Είναι καλύτερο για την υγεία σας;
Αλλά πρώτα, πώς λειτουργεί το τηγάνισμα στον αέρα;
Υπάρχει μια σειρά από φριτέζες αέρα στην αγορά. Είναι μηχανήματα που φτιάχνουν τραγανό φαγητό, σαν τηγανητή εκδοχή, αλλά χωρίς επιπλέον λάδι. Χωρίς επιπλέον λάδι; Ναι, το διάβασες σωστά. Λοιπόν, είναι σίγουρα μια νίκη, έτσι δεν είναι; Όχι τόσο πολύ. Θα τα καταφέρουμε σε λίγο. Μπορείτε να θεωρήσετε ότι μια φριτέζα αέρα έχει τα χαρακτηριστικά μιας φριτέζας και ενός φούρνου μεταφοράς. Συνοδεύεται από καλάθι τηγανίσματος που επιτρέπει στα τρόφιμα να αιωρούνται και να εκτίθενται στη θερμότητα από όλες τις πλευρές. Ωστόσο, αντί να τοποθετούνται σε καυτό λάδι, όπως είναι συνήθως τα τηγανητά πιάτα, τα τρόφιμα εκτίθενται σε ζεστό αέρα που κυκλοφορεί, όπως αυτό που συμβαίνει σε έναν φούρνο. Αυτό μαγειρεύει το φαγητό και αποφεύγει το επιπλέον λάδι που μπορεί να είναι ανησυχητικά επικίνδυνο για την υγεία σας.
Λοιπόν, είναι ο air-fryer ο νικητής;
Ναι, το τηγάνισμα στον αέρα είναι κάθε μέρα καλύτερο αν το συγκρίνετε με το τηγάνισμα. Μαγειρεύει σε σημαντικά λιγότερο λάδι και μπορεί να μειώσει τις θερμίδες κατά 70%-80%. Επιπλέον, το τηγάνισμα στον αέρα μπορεί επίσης να μειώσει τις άλλες βλαβερές συνέπειες του τηγανίσματος με λάδι. Πρέπει να σημειώσετε ότι όταν τηγανίζετε αμυλούχα τρόφιμα, παράγουν μια χημική ουσία, που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, η οποία μπορεί να συνδέεται με τον καρκίνο. Σύμφωνα με μελέτες, το τηγάνισμα στον αέρα μειώνει αυτή την ποσότητα κατά 90%.
Το τηγάνισμα στον αέρα είναι καλύτερο. Υπάρχει όμως και ένα πιάσιμο. Μερικές εναλλακτικές μελέτες πρότειναν ότι συγκεκριμένα τρόφιμα, όταν τηγανίζονται στον αέρα, όπως τα ψάρια, αύξησαν τα επίπεδα των προϊόντων οξείδωσης της χοληστερόλης (COPs). Η ουσία παράγεται όταν το κρέας διασπάται κατά το μαγείρεμα. Η ουσία μπορεί να συνδέεται με στεφανιαία νόσο, καρκίνο και σκλήρυνση των αρτηριών. Επιπλέον, άλλες επιβλαβείς ενώσεις μπορούν ακόμα να σχηματιστούν όταν τηγανίζετε στον αέρα ορισμένα τρόφιμα. Αυτά περιλαμβάνουν ετεροκυκλικές αμίνες, αλδεΰδες και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι μπορεί να είναι επιβλαβείς και μπορεί να έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου.