Αν και δεν υπάρχει μαγική τροφή που να μπορεί να θεραπεύσει το άγχος από μόνη της, ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην προώθηση μιας αίσθησης ηρεμίας και συνολικής ευεξίας. Ακολουθούν ορισμένες τροφές που συχνά σχετίζονται με τη μείωση των συμπτωμάτων άγχους.
Τροφές που μειώνουν το άγχος
- Λιπαρά ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Τα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στον εγκέφαλο και να προάγουν την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.
- Μαύρη σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση του άγχους. Επιλέξτε μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (70% ή περισσότερο) και απολαύστε τη με μέτρο.
- Μύρτιλα: Τα βατόμουρα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του στρες και του άγχους. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη των εναλλαγών της διάθεσης.
- Ελληνικό γιαούρτι: Το ελληνικό γιαούρτι είναι μια καλή πηγή προβιοτικών, τα οποία είναι ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου. Αναδυόμενη έρευνα υποδηλώνει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της ψυχικής υγείας, επομένως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά όπως το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στα συμπτώματα άγχους.
- Τσάι χαμομηλιού: Το τσάι χαμομηλιού χρησιμοποιείται από καιρό ως φυσική θεραπεία για την προώθηση της χαλάρωσης και τη μείωση του άγχους. Περιέχει ενώσεις που συνδέονται με τους ίδιους υποδοχείς του εγκεφάλου με τα φάρμακα κατά του άγχους, συμβάλλοντας στην ηρεμιστική δράση.
- Αμύγδαλα: Τα αμύγδαλα είναι ένα σνακ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που περιέχει υγιή λίπη, μαγνήσιο και βιταμίνη Ε. Το μαγνήσιο έχει συνδεθεί με τη μείωση του άγχους και η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες.
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο και το ελβετικό σέσκουλο είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, το οποίο παίζει ρόλο στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τη διάθεση. Είναι επίσης γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία του εγκεφάλου.
- Κουρκουμάς: Ο κουρκουμάς περιέχει μια ένωση που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία έχει βρεθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.
- Βρώμη: Η βρώμη είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο, προάγοντας μια αίσθηση ηρεμίας και ευεξίας. Παρέχουν επίσης διαρκή ενέργεια και μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
- Τσάι από βότανα: Εκτός από το τσάι χαμομηλιού, άλλα αφεψήματα από βότανα όπως η λεβάντα, το βάλσαμο λεμονιού και το τσάι από ρίζα βαλεριάνας μπορεί να έχουν ηρεμιστικά αποτελέσματα και να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους. Αυτά τα τσάγια μπορείτε να τα απολαύσετε ζεστά ή κρύα ως καταπραϋντικό ρόφημα.
Θυμηθείτε, ενώ η ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη, είναι απαραίτητο να υιοθετήσετε μια ολιστική προσέγγιση για τη διαχείριση του άγχους. Μαζί με μια ισορροπημένη διατροφή, δώστε προτεραιότητα στην τακτική άσκηση, τον επαρκή ύπνο, τις τεχνικές διαχείρισης του στρες και αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια εάν χρειάζεται.