Η αγκινάρα είναι ένα υπέροχο και άκρως θρεπτικό λαχανικό. Οι περισσότεροι την έχουμε συνδυάσει με καρότο ή αρακά και η πιο διάσημη συνταγή είναι φυσικά η αγκινάρα αλά πολίτα. Ωστόσο, αυτή εδώ η συνταγή για δροσιστική σαλάτα με αγκινάρα θα σας ενθουσιάσει!
Συστατικά
Για τον πουρέ
- 50 γραμμάρια αγκινάρα
- 10 γραμμάρια κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Θυμάρι
- Αλάτι για γεύση
- Πιπέρι για γεύση
- 5 ml ελαιόλαδο
- Νερό
Για την σαλάτα
- Μαρούλι
- 1 αγκινάρα (ψημένη και ψιλοκομμένη)
- Αλάτι για γεύση
- Πιπέρι για γεύση
- 1/2 λεμόνι
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
Οδηγίες παρασκευής
Για τον πουρέ
- Ξεκινήστε σοτάροντας το κρεμμύδι σε ένα τηγάνι με χοντρό πάτο για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε την αγκινάρα και το θυμάρι και μαγειρέψτε μέχρι το μείγμα να πάρει μια ψητή υφή.
- Ρίχνουμε λίγο νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά.
- Μόλις γίνει, ανακατέψτε το μείγμα σε ένα μπλέντερ και στραγγίστε το πριν το χρησιμοποιήσετε. Ο πουρές είναι έτοιμος για σερβίρισμα.
Για τη σαλάτα
- Για να ξεκινήσετε, κόψτε μια αγκινάρα στη μέση και βράστε τη μισή στον ατμό για περίπου 15 λεπτά. Αφήστε το στην άκρη.
- Αφαιρέστε τα ινώδη μέρη από το άλλο μισό της αγκινάρας και ψήστε την καρδιά της. Αφού το ψιλοκόψετε, το αφήνετε στην άκρη.
- Στη συνέχεια, ετοιμάστε μερικά χόρτα για τη σαλάτα σας. (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαρούλι romaine, crisphead, butterhead, ρόκα και iceberg.)
- Τα ανακατεύουμε με μερικές ψητές αγκινάρες και στύβουμε μισό λεμόνι με αλάτι και πιπέρι.
- Τέλος, βάλτε τη σαλάτα πάνω από όλη την αγκινάρα στον ατμό και πιάστε την. Η σαλάτα αγκινάρας είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Σημείωση:
- Χρησιμοποιείτε πάντα γάντια χεριών, καθώς οι αγκινάρες μπορούν να λερώσουν τα δάχτυλά σας.
- Όταν ετοιμάζετε μια σαλάτα, είναι σημαντικό να προσθέσετε αγκινάρες σε ένα μπολ με λεμονόνερο για να μην μαυρίσουν.
- Μια άλλη επιλογή για τη δημιουργία πουρέ είναι η χρήση κονσερβοποιημένων αγκινάρων.