Πολλοί άνθρωποι θεωρούν πως καταναλώνοντας συχνά βραστές γλυκοπατάτες αντί για ρύζι στα καθημερινά τους γεύματα, αυτά τα γεύματα είναι υγιεινά, με χαμηλούς υδατάνθρακες και εύπεπτα. Είναι υγιεινό να τρώτε έτσι μακροπρόθεσμα, όμως; Η γλυκοπατάτα αποτελείται κυρίως από άμυλο και χαμηλή ποσότητα πρωτεϊνών και μετάλλων, που περιέχει 24,6% άμυλο, 1,3% πρωτεΐνη, 0,1% λίπος, βιταμίνες B/C και πολλά μέταλλα.
Επειδή το άμυλο είναι συχνά η αιτία της παχυσαρκίας, η αλλαγή από ρύζι σε γλυκοπατάτα για απώλεια βάρους είναι αντιεπιστημονική. Ο συνδυασμός αυτής της δίαιτας με την έλλειψη άσκησης διευκολύνει την αύξηση βάρους. Τα άτομα με κακή πέψη θα αισθάνονται ακόμη πιο φουσκωμένα αν τρώνε πάρα πολλές γλυκοπατάτες. Όσοι πάσχουν από νεφρικές παθήσεις, οι οποίες περιορίζουν την ικανότητα του σώματός τους να απομακρύνει τα απόβλητα, θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τις γλυκοπατάτες.
Αν θέλετε να χάσετε βάρος, καλύτερα να φάτε λευκή γλυκοπατάτα, αντί για αυτές με μωβ ή κίτρινη σάρκα. Φροντίστε να αχνίζετε ή να βράζετε τις πατάτες αντί να χρησιμοποιείτε λάδι για το μαγείρεμα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε λίγο ρύζι με γλυκοπατάτες για να χάσετε βάρος, αλλά το ρύζι δεν πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς. Τα λαχανικά, τα φρούτα και οι πρωτεΐνες θα πρέπει να εξακολουθούν να καταναλώνονται αλλά πάντοτε με μέτρο, για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.