Πολλοί από εμάς θα γνωρίζουμε ήδη τα είδη των τροφίμων που πρέπει να αποφεύγουμε – όπως τα φαγητά σε πακέτο, τα γλυκά, τα ανθρακούχα ποτά και τα λιπαρά προϊόντα. Ωστόσο, άλλα τρόφιμα που συνήθως θεωρούνται «υγιεινά» μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ ανθυγιεινά. Το να υιοθετήσετε μια κακή διατροφή μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία σας, καθώς αυτό έχει συνδεθεί με πολλές σοβαρές ασθένειες – συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και τουλάχιστον 13 διαφορετικών τύπων καρκίνου.
Ποιες είναι 7 από τις χειρότερες «υγιεινές» τροφές που θα μπορούσατε να φάτε αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος;
- Χυμοί φρούτων και smoothies: Αν και πολλοί χυμοί φρούτων περιέχουν έναν από τους πέντε σας την ημέρα, μερικοί χυμοί και smoothies είναι γεμάτοι ζάχαρη – πέρα από τα φυσικά γλυκαντικά που υπάρχουν ήδη σε πολλά φρούτα. Για να αποφύγετε την κατανάλωση περισσότερης ζάχαρης από τα φρούτα, ελέγξτε πρώτα τις ετικέτες ή επιλέξτε διαφορετική μάρκα.
- Μπάρες σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη: Πολλές μάρκες σοκολάτας παράγουν τώρα μπάρες «υψηλής πρωτεΐνης», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλές για εσάς. Έρχονται επίσης γεμάτα με ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, σε αντίθεση με τις φυσικές άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα αυγά, τα ψάρια και το τόφου.
- Flapjacks: Πρέπει να ελέγξετε την ετικέτα για να μάθετε τι πραγματικά παίρνετε. Πέρα από την απλή συνταγή της βρώμης, των ξηρών καρπών και του μελιού, πολλές από τις πιο επεξεργασμένες μάρκες είναι γεμάτες με φοινικέλαιο, σιρόπι γλυκόζης, βούτυρο και τεχνητά αρώματα.
- Λάδι καρύδας: Αν και συχνά θεωρείται ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση από άλλα έλαια, όπως το ελαιόλαδο ή το φυτικό λάδι, το λάδι καρύδας εξακολουθεί να περιέχει πολλά κορεσμένα λίπη. Γνωρίζουμε ότι η υψηλή κατανάλωση αυτού του είδους λίπους συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, επομένως είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τις προσλήψεις μας εντός των συνιστώμενων ποσότητες 20g κορεσμένων λιπαρών για τις γυναίκες και 30g για τους άνδρες. Φυσικά, το λάδι καρύδας είναι κάτι που μπορούμε και πρέπει να απολαμβάνουμε ως μέρος μιας ισορροπημένης, υγιεινής και ποικίλης διατροφής, αλλά απλά προσέχουμε πόση ποσότητα καταναλώνουμε.
- Δημητριακά: Τα δημητριακά πρωινού είναι εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά και μερικά δεν έχουν τόσο υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, γεγονός που τα καθιστά μια εντάξει επιλογή για πρωινό ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Όμως άλλα, που περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης ή σοκολάτα δεν είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να ξεκινήσει κανείς τη μέρα.
- Γκρανόλα: Αν και, σε σύγκριση με τα δημητριακά, η γκρανόλα μπορεί να ακούγεται ως η πιο υγιεινή επιλογή – αυτό μπορεί να μην συμβαίνει πάντα. Αυτό το είδος πρωινού μπορεί συχνά να περιέχει μεγάλες ποσότητες λαδιού, ζάχαρης και σε ορισμένες περιπτώσεις πρόσθετο αλάτι. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τις ετικέτες και να έχετε κατά νου τα χαμηλά σάκχαρα -δηλαδή 5 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια – είναι οι καλύτερες επιλογές.
- Λιπαρό κρέας: Σύμφωνα με το NHS, ορισμένα κρέατα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ειδικά σε κορεσμένα λιπαρά – συμπεριλαμβανομένων των λουκάνικων. Η κατανάλωση πολλών κορεσμένων λιπαρών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και η υψηλή χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Αυτό το επεξεργασμένο κρέας περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα αλατιού και συντηρητικά όπως νιτρικά. Το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο προειδοποιεί ότι οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε «λίγο έως καθόλου» επεξεργασμένο κρέας και λέει ότι «υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος είναι και οι δύο αιτίες καρκίνου του παχέος εντέρου».