Η αποφυγή της γλουτένης μπορεί να είναι σημαντική για άτομα με κοιλιοκάκη, ευαισθησία στη γλουτένη ή άλλες σχετικές διαταραχές. Εδώ είναι μερικοί εύκολοι τρόποι για να αποφεύγετε τη γλουτένη στην καθημερινότητά σας.
- Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων: Πάντα να ελέγχετε τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων για να διαπιστώσετε αν περιέχουν γλουτένη. Αναζητήστε συστατικά όπως σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και βρώμη (εκτός εάν είναι πιστοποιημένα χωρίς γλουτένη). Πολλά προϊόντα φέρουν την ένδειξη “χωρίς γλουτένη”, κάνοντας την επιλογή τους πιο εύκολη.
- Προτιμήστε φυσικά τρόφιμα χωρίς γλουτένη: Φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά, ρύζι, πατάτες, και όσπρια είναι φυσικά χωρίς γλουτένη. Εντάξτε τα στη διατροφή σας και αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν γλουτένη ως πρόσθετο.
- Αντικαταστήστε τα προϊόντα σιταριού με εναλλακτικές επιλογές: Αντί για προϊόντα που περιέχουν σιτάρι, όπως ψωμί και ζυμαρικά, επιλέξτε εναλλακτικές όπως το ψωμί από αλεύρι αμυγδάλου, τα ζυμαρικά από ρύζι ή καλαμπόκι, και τις τορτίγιες από καλαμπόκι ή αλεύρι καρύδας.
- Μαγειρέψτε στο σπίτι: Το σπιτικό φαγητό σας δίνει τον έλεγχο των συστατικών που χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πιστοποιημένα προϊόντα χωρίς γλουτένη και να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση που μπορεί να συμβεί σε εστιατόρια ή κατά την παρασκευή έτοιμων γευμάτων.
- Επιλέξτε εστιατόρια με επιλογές χωρίς γλουτένη: Πολλά εστιατόρια πλέον προσφέρουν επιλογές χωρίς γλουτένη. Όταν τρώτε έξω, ενημερώστε το προσωπικό για την ανάγκη σας να αποφύγετε τη γλουτένη και ρωτήστε για τα πιάτα που είναι ασφαλή για εσάς.
- Προσέξτε τα κρυμμένα σημεία γλουτένης: Η γλουτένη μπορεί να κρύβεται σε τρόφιμα όπως σάλτσες, έτοιμες σούπες, καρυκεύματα, και αλλαντικά. Προτιμήστε προϊόντα που είναι ειδικά πιστοποιημένα ως χωρίς γλουτένη.
Με αυτές τις απλές αλλαγές, η αποφυγή της γλουτένης γίνεται πιο εύκολη και πρακτική, εξασφαλίζοντας ότι μπορείτε να απολαμβάνετε τα γεύματά σας χωρίς ανησυχία.