Διατροφή

5 συμβουλές για το πώς να μαγειρεύεις αν έχεις καούρα

5 συμβουλές για το πώς να μαγειρεύεις αν έχεις καούρα
Οι μέθοδοι μαγειρέματος είναι ένας τρόπος με τον οποίο το λίπος εισέρχεται στο φαγητό και η προσαρμογή του τρόπου παρασκευής του φαγητού μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην ανακούφιση από την παλινδρόμηση.
Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η καούρα, ή η παλινδρόμηση οξέος, προκαλεί μια αίσθηση καψίματος στο στήθος που προκαλείται από το οξύ του στομάχου που ανεβαίνει στον οισοφάγο. Για μερικούς ανθρώπους είναι ένα απίστευτα άβολο περιστασιακό και μπορεί να κρατάει χρόνια. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε εάν έχετε καούρα, είναι να προσδιορίσετε τα ερεθίσματα. Δεν θα πάθουν όλοι καούρα με τα ίδια τρόφιμα. Αν κάποιος πει ότι τρώει ένα μεγάλο λιπαρό γεύμα και έχει καούρα, το πρώτο πράγμα που μπορεί να κάνει είναι να μην το κάνει.


Προσαρμόστε τα καρυκεύματά σας

Ο πιο συνηθισμένος ένοχος ήταν τα πικάντικα τρόφιμα, τα οποία προκάλεσαν καούρα στο 62 τοις εκατό των συμμετεχόντων. Προτείνω λοιπόν να προσθέσετε γεύση στα γεύματα με λιγότερο ερεθιστικά βότανα, όπως ρίγανη ή ο κουρκουμάς, όταν μπορείτε, και να αντικαταστήσετε τα πιο πικάντικα μπαχαρικά, εάν πιστεύετε ότι χειροτερεύουν την καούρα σας.

Σκεφτείτε να ανταλλάξετε τα συστατικά αντί να αφαιρέσετε

Οι όξινες τροφές όπως οι ντομάτες και οι σάλτσες ντομάτας είναι κοινές αιτίες καούρας. Τα όξινα τρόφιμα ερεθίζουν την επένδυση του οισοφάγου και μπορούν να τον κάνουν πιο φλεγμονώδη. Αντί για σάλτσα με βάση την ντομάτα, προτείνω συνταγές με ζωμό ή με βάση το λάδι. Το ίδιο ισχύει και για τις βαριές σάλτσες βουτύρου ή κρέμας.

Προσαρμόστε τις συνταγές ώστε να περιλαμβάνουν λιγότερα λιπαρά συστατικά

Η καούρα προκαλείται από τη χαλάρωση του σφιγκτήρα που χωρίζει τον οισοφάγο και το στομάχι.  Εάν ο μυς χαλαρώσει, αφήνει το οξύ να ανέβει από το στομάχι και να εισέλθει στον οισοφάγο, προκαλώντας καούρα. Το λίπος είναι μια κοινή τροφή που μπορεί να χαλαρώσει τον σφιγκτήρα. Τα λιπαρά τρόφιμα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν και παραμένουν στο στομάχι σας περισσότερο, ώστε να μπορούν να ωθήσουν αυτό το οξύ. Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερο να αποφεύγετε το μαγείρεμα με πολύ λιπαρά κομμάτια κρέατος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε ακόμα να μαγειρέψετε τις αγαπημένες σας συνταγές, απλώς δοκιμάστε να ανταλλάξετε τα λιπαρά κομμάτια αρνιού ή μοσχαριού με άπαχο κοτόπουλο ή χορτοφαγικές πρωτεΐνες όπως το τόφου .

Χρησιμοποιήστε μεθόδους μαγειρέματος με χαμηλά λιπαρά

Οι μέθοδοι μαγειρέματος είναι ένας τρόπος με τον οποίο το λίπος εισέρχεται στο φαγητό και η προσαρμογή του τρόπου παρασκευής του φαγητού μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην ανακούφιση από την παλινδρόμηση. Το τηγάνισμα και το βαρύ σοτάρισμα προσθέτουν λίπος στα τρόφιμα. Ο καλύτερος τρόπος για να προετοιμάσετε γεύματα που πιθανότατα δεν θα προκαλέσουν καούρα είναι τα ψητά, χωρίς βαριές σάλτσες. Μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε στον ατμό, να ψήσετε, να σοτάρετε ελαφρά.

 

Μικρότερες μερίδες

Το να μαγειρεύετε στο σπίτι σημαίνει ότι έχετε περισσότερο έλεγχο στις μερίδες σας από ό,τι όταν τρώτε έξω. Κάποιες έρευνες έχουν βρει ότι τα μικρότερα γεύματα μειώνουν τον κίνδυνο παλινδρόμησης, ενώ τα μεγάλα γεύματα μπορεί να χαλαρώσουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα και να αυξήσουν τον κίνδυνο παλινδρόμησης. Δοκιμάστε να σερβίρετε το φαγητό σε μικρότερα πιάτα και να τρώτε μικρότερα, πιο συχνά γεύματα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.