Τα ψάρια συχνά παραμαγειρεύονται χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος. Το ίδο γίνεται και την 25η Μαρτίου με τον παραδοσιακό μπακαλιάρο. Αν όμως μαγειρευτεί είναι απίστευτα νόστιμο. Ταιριάζει άψογα με την σκορδαλιά που συνηθίζουμε να τρώμε μαζί και είναι κάτι που αρέσει επίσης και στα παιδιά. Αυτός η συνταγή μπακαλιάρου είναι ένα από τα πιο εύκολα πιάτα με ψάρι που μπορείτε να φτιάξετε και είναι πεντανόστιμο. Αν βέβαια τον συνοδέψετε και με σκορδαλιά τότε θα το απογειώσετε ακόμα και αν οι άνθρωποι που θα τους το προσφέρετε είναι πολύ επιλεκτικοί. Ο χρόνος προετοιμασίας είναι μόλις 15 λεπτά και ο χρόνος που θα χρειαστείτε για μαγείρεμα είναι 45 λεπτά.
Τα συστατικά είναι πολύ εύκολα και πολλά από αυτά μπορεί να τα έχετε ήδη στην κουζίνα σας. θα χρειαστείτε:
- 6 φιλέτα μπακαλιάρου
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι για πιο ιδιαίτερη γεύση
- 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο λιωμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 500gr φρυγανιά καρυκευμένη
Για την σκορδαλιά θα χρειαστείτε:
- 750gr πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
- 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι, χοντρό
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 175ml ελαιόλαδο
- 50ml ξίδι, από λευκό κρασί
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 3-4 κλαδάκια μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Οδηγίες παρασκευής
Η παρασκευή τους είναι εξίσου εύκολα και για αρχή θα πρέπει να προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Αλείψτε ένα ταψί με λάδι και τοποθετήστε τα φιλέτα μπακαλιάρου στο ταψί, πασπαλίζοντας με αλάτι. Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και το σκόρδο και περάστε τα φιλέτα, κρατώντας το μείγμα βουτύρου που περίσσεψε. Πασπαλίζουμε με την καρυκευμένη φρυγανιά πάνω από τα φιλέτα και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα βουτύρου. Ρίξτε τη σάλτσα βουτύρου που έμεινε στα κενά ανάμεσα στα φιλέτα μπακαλιάρου, ώστε να γεμίσει το ταψί και να φαίνονται μόνο οι κορυφές των φιλέτων. Τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 25-30 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να βράζει η κρέμα και να ροδίσουν τα φιλέτα.
Για να φτιάξετε την σκορδαλιά το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να ρίξουμε το αλάτι μέσα στην κατσαρόλα με το νερό και όταν βράσει να προσθέσουμε τις αποφλοιωμένες πατάτες. Έπειτα βάζουμε στο μίξερ το αλάτι, το πιπέρι, το ξύδι, το σκόρδο και το ελαιόλαδο και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ταυτόχρονα βάζουμε στο μπολ τις πατάτες αφού τις στεγνώσουμε καλά και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι και τέλος ρίχνουμε το μείγμα που έχουμε στο μίξερ ανακατεύοντας όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα. Σερβίρετε και αφήστε τους όλους να παραμιλούν!