Η διατροφή είναι ένα σημαντικό μέρος του προπονητικού προγράμματος κάθε κορυφαίου αθλητή. Και τώρα, μια νέα μελέτη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια προτείνει ότι η συμπλήρωση της διατροφής των αθλητών με πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά θα μπορούσε να βελτιώσει το οπτικό τους εύρος. Η εργασία, η οποία δημοσιεύτηκε στο Exercise and Sport Sciences Reviews, εξετάζει πώς μια ομάδα φυτικών ενώσεων που συσσωρεύονται στον αμφιβληστροειδή, γνωστές ως χρωστικές της ωχράς κηλίδας, λειτουργούν για τη βελτίωση της υγείας των ματιών και της λειτουργικής όρασης.
Προηγούμενες μελέτες που έγιναν από τους ερευνητές του UGA Billy R. Hammond και Lisa Renzi-Hammond έδειξαν ότι η κατανάλωση τροφών όπως σκούρα φυλλώδη πράσινα ή κίτρινα και πορτοκαλί λαχανικά, που περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτικών ενώσεων λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, βελτιώνει την υγεία των ματιών και του εγκεφάλου. «Πολλή έρευνα για τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη της ωχράς κηλίδας έχει επικεντρωθεί στα οφέλη για την υγεία, αλλά από λειτουργική άποψη, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αυτών των φυτικών χρωστικών βελτιώνουν πολλές πτυχές της οπτικής και γνωστικής ικανότητας.»
Το οπτικό εύρος, ή το πόσο καλά ένα άτομο μπορεί να δει έναν στόχο καθαρά σε απόσταση, είναι ένα κρίσιμο πλεονέκτημα για κορυφαίους αθλητές σχεδόν σε οποιοδήποτε άθλημα. Ο λόγος για τον οποίο τα αντικείμενα γίνονται πιο δύσκολα ορατά και φαίνονται πιο θολά όσο πιο μακριά βρίσκονται από τα μάτια μας είναι εν μέρει χάρη στις επιδράσεις του μπλε φωτός.
«Από την οπτική γωνία ενός κεντρικού γηπέδου, εάν αυτή η μπάλα ανεβαίνει στον αέρα, θα φαίνεται σε φόντο λαμπερού γαλάζιου ουρανού ή σε γκρι φόντο εάν είναι συννεφιασμένη μέρα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο στόχος κρύβεται από ατμοσφαιρικές παρεμβολές που έρχονται σε αυτό το μονοπάτι του φωτός», είπε ο Χαρτ. Πολλοί αθλητές λαμβάνουν ήδη μέτρα για να μειώσουν την επίδραση του μπλε φωτός μέσω των μαύρα ή μπλε γυαλιών ηλίου, αλλά η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιες σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μπορεί να βελτιώσει τη φυσική ικανότητα του ματιού να χειρίζεται την έκθεση στο μπλε φως, είπε ο Harth.
Όταν ένα άτομο απορροφά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι ενώσεις συλλέγονται ως κίτρινες χρωστικές στον αμφιβληστροειδή και λειτουργούν ως φίλτρο για να εμποδίσουν το μπλε φως να εισέλθει στο μάτι. Είχαν γίνει προηγούμενες εργασίες δοκιμάζοντας την ικανότητα οπτικής εμβέλειας των πιλότων τη δεκαετία του 1980 και οι Hammond και Renzi-Hammond έκαναν πιο πρόσφατες μελέτες σχετικά με το πώς η πυκνότητα της χρωστικής της ωχράς κηλίδας ή η ποσότητα κίτρινης χρωστικής που συσσωρεύεται στον αμφιβληστροειδή, συνδέεται με έναν αριθμό μετρήσεων για την υγεία των ματιών και τις λειτουργικές δοκιμασίες όρασης.
«Σε μια μακροχρόνια σειρά μελετών, δείξαμε ότι οι αυξανόμενες ποσότητες λουτεΐνης και ζεαξανθίνης στον αμφιβληστροειδή και τον εγκέφαλο μειώνουν την αναπηρία και τη δυσφορία της λάμψης και βελτιώνουν τη χρωματική αντίθεση και τον χρόνο οπτικοκινητικής αντίδρασης και η συμπλήρωση αυτών των ενώσεων διευκολύνει εκτελεστικές λειτουργίες όπως η επίλυση προβλημάτων. Όλα αυτά τα καθήκοντα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τους αθλητές», δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Billy R. Hammond, καθηγητής ψυχολογίας στο Πρόγραμμα Επιστημών Συμπεριφοράς και Εγκεφάλου στο Franklin College of Arts and Sciences της UGA.
«Είμαστε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να πούμε ότι έχουμε δει διαφορές οπτικής εμβέλειας στους πιλότους που ταιριάζουν με τις διαφορές που βρέθηκαν στη μοντελοποίηση, και τώρα, το έχουμε δει και σε εργαστηριακές δοκιμές, και ένας μελλοντικός στόχος θα ήταν να φέρουμε άνθρωποι έξω και για να μετρήσουν την ικανότητά τους να βλέπουν την αντίθεση σε απόσταση μέσω της πραγματικής μπλε ομίχλης και σε υπαίθρια περιβάλλοντα», είπε ο Harth.
Αλλά πριν αρχίσετε να τρώτε λάχανο με την ελπίδα να βελτιώσετε το παιχνίδι σας, προειδοποιεί ότι όλοι είναι διαφορετικοί. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας απορροφά και χρησιμοποιεί τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη ποικίλλει και μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να παρατηρήσετε οποιαδήποτε βελτίωση, αν και καθόλου. Ωστόσο, οι αποδείξεις για τα συνολικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση περισσότερης λουτεΐνης και ζεαξανθίνης είναι αρκετοί λόγοι για να προσθέσετε περισσότερο χρώμα στη διατροφή σας, λένε οι συγγραφείς.