Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Preventative Medicine Reports από ομοτίμους από μια ομάδα διεθνών ερευνητών έδειξε ότι οι μαθητές μετά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες μπορεί να συνεχίσουν να υποφέρουν από ασθένειες και προβλήματα ψυχικής υγείας για τα επόμενα χρόνια. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε σχεδόν 12.000 φοιτητές ιατρικής από 31 πανεπιστήμια σε όλη την Κίνα. Το 50,1% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχαν ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες – συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης γλυκών, λιπαρών τροφών και υπερκατανάλωσης θερμίδων – ενώ το 24,9% ανέφεραν ότι είχαν χρόνια ή μολυσματικά νοσήματα ή ψυχικές διαταραχές.
Οι ερευνητές είπαν ότι η μελέτη ρίχνει λίγο φως στο πώς οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες συνδέονται με ασθένειες και ψυχικές διαταραχές και «προσφέρει περαιτέρω υποστήριξη για μια πιθανή αιτιακή σύνδεση». «Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της αντιμετώπισης των διατροφικών συμπεριφορών που σχετίζονται με την παχυσαρκία) σε προγράμματα και πολιτικές για την υποστήριξη της πρόληψης ασθενειών και της προαγωγής της υγείας μεταξύ των φοιτητών», ανέφεραν οι ερευνητές στη μελέτη.
Δεν ήταν δυνατό για τη μελέτη να δείξει μια σχέση αιτίου και αποτελέσματος, σύμφωνα με την Δρ Joan Bottorff, καθηγήτρια στη Σχολή Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας Okanagan και έναν από τους ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη. «Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι ένα σημαντικό μέρος των μαθητών έχει ανθυγιεινές δίαιτες», δήλωσε ο Bottorff σε ένα δελτίο τύπου. «Οι τύποι τροφών που καταναλώνουν συνδέονται με την παχυσαρκία. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας που δεν αφορούν μόνο χρόνιες ασθένειες αλλά και μολυσματικές ασθένειες».
Η μελέτη έλαβε επίσης υπόψη το κάπνισμα και τη χρήση αλκοόλ και βρήκε συσχέτιση με αυτοαναφερόμενες χρόνιες ασθένειες και προβλήματα ψυχικής υγείας στους μαθητές. Οι οδηγίες κατανάλωσης αλκοόλ του Καναδά ενημερώθηκαν φέτος και συνιστούν δύο ή λιγότερα τυπικά αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, τα οποία σύμφωνα με το Καναδικό Κέντρο Χρήσης Ουσιών και Εθισμού είναι ένα επίπεδο που θα βοηθήσει στην αποφυγή προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ. «Η ουσία εδώ είναι ότι δεν πρέπει να αγνοούμε αυτό το μοτίβο κινδύνου μεταξύ των νέων στο πανεπιστήμιο», λέει ο Bottorff.
Οι συγγραφείς της μελέτης γράφουν ότι ενώ η κυβέρνηση έχει αυξήσει τις επενδύσεις της στη διατροφή των μαθητών, εξακολουθούν να υπάρχουν απαραίτητες θεσμικές αλλαγές που πρέπει να εφαρμοστούν, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης πρόσβασης σε υγιεινά τρόφιμα και ποτά για τους μαθητές και περισσότερες ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα. «Γνωρίζουμε ότι πολλοί μαθητές καταναλώνουν γεύματα με πολλές θερμίδες μαζί με ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά και υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι αυτά τα είδη διατροφικών συμπεριφορών μπορούν να οδηγήσουν σε παχυσαρκία», λέει ο Δρ. Bottorff.
«Αυτές δεν είναι οι μόνες συνήθειες που οδηγούν στην παχυσαρκία, αλλά είναι σημαντικές και δεν μπορούν να αποκλειστούν». Ωστόσο, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη μείωση των ασθενειών. Στην πραγματικότητα, οι επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 80%, σύμφωνα με μια μελέτη.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, η οποία περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφών όπως:
- το ελαιόλαδο,
- τα δημητριακά ολικής αλέσεως,
- τα φρούτα,
- τα λαχανικά,
- και τα όσπρια, σύμφωνα με τη μελέτη.
Επιπλέον, οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι όλα τα πανεπιστήμια και τα σχολεία πρέπει να έχουν ένα πρόγραμμα σπουδών αγωγής υγείας για να διδάσκουν στους μαθητές τον κίνδυνο των ανθυγιεινών συνηθειών τους και πώς μπορούν να φροντίζουν καλύτερα τον εαυτό τους.