ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Διαλείπουσα Νηστεία: Συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα

Διαλείπουσα Νηστεία: Συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα
Τόνισε την ανάγκη για πιο αυστηρή έρευνα πριν κάνει κλινικές συστάσεις. Όταν οι ασθενείς ρωτούν για τη διαλείπουσα νηστεία, ο Χέφρον είπε ότι τους λέει: «Αν λειτουργεί για εσάς, είναι εντάξει», αλλά δεν παρέχει σύσταση υπέρ ή κατά της.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Διαλείπουσα Νηστεία: Μια νέα μελέτη εγείρει μια προειδοποιητική σημείωση σχετικά με το χρονικά περιορισμένο φαγητό (TRE), ένα είδος διαλείπουσας νηστείας που κερδίζει δημοτικότητα. Η ανάλυση παρατήρησης περισσότερων από 20.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ έδειξε ότι όσοι περιόρισαν το φαγητό τους σε περίοδο μικρότερη από 8 ώρες την ημέρα είχαν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή θνησιμότητα σε σύγκριση με τους συνομηλίκους που έτρωγαν τις τυπικές 12-16 ώρες την ημέρα. Αυτό συνέβη στο συνολικό δείγμα και σε άτομα με καρδιαγγειακή νόσο (CVD) ή καρκίνο.


Ο επικεφαλής συγγραφέας Victor Wenze Zhong, PhD, προειδοποίησε ότι τα ευρήματα «απαιτούν αναπαραγωγή και δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι το χρονικά περιορισμένο φαγητό στο 8ωρο TRE προκαλεί καρδιαγγειακό θάνατο σε αυτή τη μελέτη παρατήρησης». «Ωστόσο, είναι σημαντικό για τους ασθενείς, ιδιαίτερα εκείνους με υπάρχουσες καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο, να γνωρίζουν τη θετική σχέση μεταξύ ενός παραθύρου φαγητού 8 ωρών και του καρδιαγγειακού θανάτου», δήλωσε ο Zhong, καθηγητής και πρόεδρος, στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής, στη Σχολή Δημόσιας υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σαγκάης Jiao Tong, στη Σαγκάη, στην Κίνα. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στις 18 Μαρτίου στο περιοδικό Επιδημιολογία και Πρόληψη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA). | Επιστημονικές Συνεδρίες Τρόπος ζωής και Καρδιομεταβολική Υγεία 2024

‘Προκλητικά’ Αποτελέσματα

Βραχυπρόθεσμες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές έχουν προτείνει ότι το 8ωρο χρονικά περιορισμένο φαγητό TRE μπορεί να βελτιώσει τα προφίλ καρδιομεταβολικού κινδύνου, αλλά οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτού του διατροφικού μοτίβου είναι άγνωστες. Η παρατήρηση ότι το χρονικά περιορισμένο φαγητό TRE μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα οφέλη αλλά ότι οι μακροπρόθεσμες δυσμενείς επιπτώσεις είναι «ενδιαφέρουσες και προκλητικές» και χρειάζονται περαιτέρω μελέτη ειπώθηκε σε δήλωση συνεδρίου, και ο Christopher D. Gardner, PhD, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stanford στην Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη, συμφώνησε ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τα διατροφικά πρότυπα για 20.078 ενήλικες (μέση ηλικία, 48 έτη, 50% άνδρες, 73% μη Ισπανόφωνοι Λευκοί) που συμμετείχαν στις Εθνικές Έρευνες για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES) 2003-2018. Όλοι συμπλήρωσαν δύο ερωτηματολόγια ανάκλησης διατροφής 24 ωρών εντός του πρώτου έτους εγγραφής.

Οι θάνατοι μέχρι το τέλος του 2019 προσδιορίστηκαν μέσω του Εθνικού Δείκτη Θανάτων. Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 8 ετών, υπήρξαν 2797 θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένων 840 θανάτων από καρδιαγγειακά και 643 θανάτων από καρκίνο. Στο συνολικό δείγμα, σε σύγκριση με μια διάρκεια φαγητού 12-16 ωρών, η 8ωρη διάρκεια φαγητού TRE συσχετίστηκε σημαντικά με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή θνησιμότητα (αναλογία κινδύνου [HR], 1,91· 95% CI, 1,20-3,03). Αυτή η συσχέτιση παρατηρήθηκε επίσης σε ενήλικες με καρδιαγγειακή νόσο CVD (HR, 2,07; 95% CI, 1,14-3,78) και ενήλικες με καρκίνο (HR, 3,04; 95% CI, 1,44-6,41). Άλλες διάρκειες φαγητού δεν συσχετίστηκαν με καρδιαγγειακή θνησιμότητα, εκτός από τη διάρκεια φαγητού από 8 έως λιγότερο από 10 ώρες σε άτομα με καρδιαγγειακή νόσο (HR, 1,66; 95% CI, 1,03-2,67). Δεν βρέθηκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ της διάρκειας φαγητού και της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες ή καρκίνου στο συνολικό δείγμα και στα υποδείγματα καρδιαγγειακής νόσου/καρκίνου, εκτός από το ότι η διάρκεια διατροφής μεγαλύτερη από 16 ώρες συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνο σε άτομα με καρκίνο (HR, 0,47, 95% CI, 0,23-0,95).

Η ποιότητα είναι πιο σημαντική από το χρονοδιάγραμμα Ο Zhong σημείωσε ότι η μελέτη δεν ασχολείται με τους υποκείμενους μηχανισμούς που οδηγούν την παρατηρούμενη συσχέτιση μεταξύ 8ωρου περιορισμένου φαγητού TRE και θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο CV. «Ωστόσο, παρατηρήσαμε ότι οι άνθρωποι που περιόρισαν το φαγητό σε περίοδο μικρότερη από 8 ώρες την ημέρα είχαν λιγότερη άπαχη μυϊκή μάζα σε σύγκριση με εκείνους με τυπική διάρκεια διατροφής 12-16 ωρών. Η απώλεια άλιπης μάζας σώματος έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας», είπε ο Zhong. “Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, η εστίαση στο τι τρώνε οι άνθρωποι φαίνεται να είναι πιο σημαντική από την εστίαση στην ώρα που τρώνε. Υπάρχουν ορισμένες διατροφικές προσεγγίσεις με επιτακτικά οφέλη για την υγεία, όπως η δίαιτα DASH και η μεσογειακή διατροφή”, δήλωσε ο Zhong. Η διαλείπουσα νηστεία είναι «σίγουρα μια ενδιαφέρουσα έννοια και μια ιδέα στην οποία επιδιώκονται σθεναρά οι πιθανοί μηχανισμοί που διέπουν τις βελτιώσεις σε μελέτες σύντομης έκβασης και προκλινικές μελέτες σε ζώα» είπε ο Sean Heffron, MD, καρδιολόγος στο Κέντρο Πρόληψης Καρδιαγγειακών Νόσων στο NYU Langone Heart, Νέα Υόρκη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. Ο Heffron εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης, αποκαλώντας τα “μακριά από ολοκληρωμένα” και σημείωσε ότι τα δεδομένα για τη διατροφή βασίστηκαν σε αρχεία δίαιτας μόνο 2 ημερών χωρίς διόρθωση για συγχυτικές μεταβλητές. Ο Heffron σημείωσε επίσης ότι η ομάδα περιορισμένης διατροφής έχει περισσότερους καπνιστές και περισσότερους άνδρες. «Θα αναμένω έντονα ότι μόλις γίνουν οι κατάλληλες διορθώσεις, τα ευρήματα δεν θα παραμένουν πλέον σε στατιστική σημασία», είπε ο Χέφρον. Τόνισε την ανάγκη για πιο αυστηρή έρευνα πριν κάνει κλινικές συστάσεις. Όταν οι ασθενείς ρωτούν για τη διαλείπουσα νηστεία, ο Χέφρον είπε ότι τους λέει: «Αν λειτουργεί για εσάς, είναι εντάξει», αλλά δεν παρέχει σύσταση υπέρ ή κατά της.