ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ασπαρτάμη: Αναμένεται να καταχωρηθεί ως πιθανώς καρκινογόνα από τον ΠΟΥ τον Ιούλιο

Ασπαρτάμη: Αναμένεται να καταχωρηθεί ως πιθανώς καρκινογόνα από τον ΠΟΥ τον Ιούλιο
Να υπενθυμιστεί πάντως ότι επιστημονικοί φορείς που αξιολόγησαν την ασφάλεια της ασπαρτάμης, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. (European Food Safety Authority, EFSA) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (Food and Drug Administration, FDA), έχουν πει πάντως ότι είναι ασφαλής για κατανάλωση από τον γενικό πληθυσμό (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες και παιδιά) εντός των τιμών Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης, με την εξαίρεση των ατόμων με το κληρονομικό μεταβολικό νόσημα της φαινυλκετονουρίας.

Ασπαρτάμη: Τον κώδωνα του κινδύνου για την ασπαρτάμη, ένα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο, αναμένεται να χτυπήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΠΟΥ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να ανακοινώσει ότι η ασπαρτάμη είναι πιθανότατα καρκινογόνος ουσία.

Σημειώνεται ότι η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά, η οποία χρησιμοποιείται σε προϊόντα αναψυκτικών μέχρι και σε τσίχλες. H Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA, τόνισε πως μέχρι στιγμής υπάρχουν ενδείξεις κι όχι αποδείξεις, ενώ ο ΠΟΥ αναμένει μία μεγάλη μελέτη που θα δείξει τι πραγματικά ισχύει. “Ο ΠΟΥ είχε κάποιες ενδείξεις εδώ και ένα μήνα από μία επιτροπή, ότι τα πράγματα με την ασπαρτάμη δεν πάνε καλά. Μία επιτροπή δουλεύει μία μεγάλη μελέτη και στις 15 Ιουλίου θα έχουν αποτελέσματα. Προς το παρόν υπάρχουν ενδείξεις”, δήλωσε.

14 Ιουλίου η απόφαση

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, όπως το Reuters και τον Guardian, η ετυμηγορία του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο, ο οποίος ανήκει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για το εάν η ασπαρτάμη είναι καρκινογόνος ουσία αναμένεται να ανακοινωθεί στις 14 Ιουλίου. Να υπενθυμιστεί πάντως ότι επιστημονικοί φορείς που αξιολόγησαν την ασφάλεια της ασπαρτάμης, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. (European Food Safety Authority, EFSA) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (Food and Drug Administration, FDA), έχουν πει πάντως ότι είναι ασφαλής για κατανάλωση από τον γενικό πληθυσμό (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες και παιδιά) εντός των τιμών Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης, με την εξαίρεση των ατόμων με το κληρονομικό μεταβολικό νόσημα της φαινυλκετονουρίας.