Κάθε χρόνο, 128.000 άνθρωποι νοσηλεύονται και 3.000 πεθαίνουν από τροφιμογενείς ασθένειες, όπως ναυτία, έμετος και διάρροια. Περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο βιώνουν τα συμπτώματα της τροφικής ασθένειας ή της τροφικής δηλητηρίασης και σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν τους πάσχοντες στο νοσοκομείο ή ακόμη χειρότερα. Η τροφιμογενής ασθένεια εμφανίζεται συνήθως όταν οι άνθρωποι τρώνε τροφές που έχουν μολυνθεί λόγω μη ασφαλούς χειρισμού.
Ακολουθεί μια ματιά σε μερικά από τα σφάλματα ασφάλειας των τροφίμων που πρέπει να αποφύγετε.
- Ακόμα κι αν κάποιος έπλυνε τα χέρια του, τα προϊόντα και τα σκεύη του πριν το μαγείρεμα, είναι σημαντικό να εξετάσετε τις επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες παντοπωλείου. Οι ερευνητές βρήκαν άψητους χυμούς κρέατος στο 41% των σακουλών παντοπωλείου, επομένως το να μην πλύνετε τη σακούλα μπορεί να μεταδώσει βακτήρια στο άλλο φαγητό πριν ακόμη φύγει από το κατάστημα.
- Απολυμάνετε τον πάγκο της κουζίνας. Η λιστέρια μπορεί να παραμείνει στους πάγκους της κουζίνας για έως και έξι ημέρες και το σκούπισμα των πάγκων δεν θα απαλλαγεί από τα βακτήρια. Οι άνθρωποι θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν ένα απολυμαντικό σπρέι και να το αφήσουν να καθίσει αρκετά για να σκοτώσει τα μικρόβια.
- Το πού βάζετε ωμό κρέας στο ψυγείο σας μπορεί επίσης να προκαλέσει πρόβλημα. Ο Joe Kivett, συγγραφέας του «The Food Safety Book», είπε, «Έχετε αυτή τη συσκευασία με κοτόπουλο, και ας υποθέσουμε ότι το βάλατε στο επάνω ράφι και αρχίζει να διαρρέει και τώρα έχει διαρρεύσει στο συρτάρι των προϊόντων σας» εξαπλώνοντας βακτήρια στα φρούτα και τα λαχανικά. Αντίθετα, τυλίξτε το κρέας σε μια πρόσθετη πλαστική σακούλα και στη συνέχεια φυλάξτε το στο κάτω μέρος του ψυγείου.
- Μην αφήνετε ποτέ το φαγητό έξω για πολύ. «Το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι να βεβαιωθείτε ότι το φαγητό δεν βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη για περισσότερες από δύο ώρες. Η επικίνδυνη ζώνη είναι οι θερμοκρασίες μεταξύ 40 και 140 βαθμών», είπε ο Kivett.
- Ένα ακόμη λάθος για την ασφάλεια των τροφίμων που πρέπει να αποφύγετε: να μην πλένετε φρούτα και λαχανικά με μη βρώσιμες φλούδες. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ βρήκε λιστέρια στο δέρμα του 17% των αβοκάντο που δοκίμασε, η οποία μπορεί να μεταφερθεί στον εδώδιμο πολτό του αβοκάντο όταν κόβεται ή ξεφλουδίζει. Επομένως, θα ήταν καλή ιδέα να πλύνετε τις φλούδες προϊόντων όπως το αβοκάντο, τα καρπούζια και οι ανανάδες πριν τα καταναλώσετε.