ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Απορρόφηση σιδήρου: Λόγοι που το σώμα μας μπορεί να μην απορροφά το σίδηρο

Απορρόφηση σιδήρου: Λόγοι που το σώμα μας μπορεί να μην απορροφά το σίδηρο
Απορρόφηση σιδήρου: Η έλλειψη σιδήρου είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει όταν το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει σωστά τον σίδηρο από τη διατροφή.

Η έλλειψη σιδήρου είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει όταν το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει σωστά τον σίδηρο από τη διατροφή. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην κακή απορρόφηση του σιδήρου, επηρεάζοντας τη συνολική υγεία και ευεξία.

Πρώτον, οι γαστρεντερικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία της μειωμένης απορρόφησης σιδήρου. Καταστάσεις όπως η κοιλιοκάκη, η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα μπορούν να βλάψουν την επένδυση των εντέρων όπου απορροφάται ο σίδηρος. Αυτή η βλάβη μπορεί να μειώσει σημαντικά την ικανότητα του σώματος να προσλαμβάνει επαρκείς ποσότητες σιδήρου από τα τρόφιμα.

Δεύτερον, οι διατροφικοί παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο. Ο τύπος σιδήρου στη διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει τα ποσοστά απορρόφησης. Ο αιμικός σίδηρος, που βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, απορροφάται πιο αποτελεσματικά από τον μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος βρίσκεται σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Επιπλέον, ορισμένες ουσίες στα τρόφιμα μπορούν να αναστείλουν την απορρόφηση του σιδήρου. Για παράδειγμα, τα φυτικά (που βρίσκονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια), το ασβέστιο (από τα γαλακτοκομικά προϊόντα) και οι πολυφαινόλες (που βρίσκονται στο τσάι και τον καφέ) μπορούν να συνδεθούν με τον σίδηρο και να μειώσουν την απορρόφησή του.

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει είναι το χαμηλό οξύ στομάχου. Τα επαρκή επίπεδα γαστρικού οξέος είναι απαραίτητα για τη μετατροπή του διατροφικού σιδήρου σε μια μορφή που μπορεί να απορροφηθεί από τα έντερα. Καταστάσεις όπως η χρόνια γαστρίτιδα, η χρήση αντιόξινων ή αναστολέων αντλίας πρωτονίων (PPIs) μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα οξέων του στομάχου και, κατά συνέπεια, να βλάψουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Επιπλέον, οι χειρουργικές επεμβάσεις που επηρεάζουν την πεπτική οδό, όπως η χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης για απώλεια βάρους, μπορούν να μειώσουν την επιφάνεια που είναι διαθέσιμη για απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια ανεπάρκεια σιδήρου εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Η απώλεια αίματος είναι ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας. Η χρόνια απώλεια αίματος, είτε από βαριά έμμηνο ρύση, γαστρεντερική αιμορραγία ή συχνές αιμοδοσίες, μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα σιδήρου του σώματος πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να αναπληρωθούν.

Τέλος, ορισμένες γενετικές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό του σιδήρου. Καταστάσεις όπως η αιμοχρωμάτωση ή οι μεταλλάξεις στο γονίδιο TMPRSS6 μπορεί να διαταράξουν τη ρύθμιση της απορρόφησης και αποθήκευσης σιδήρου, οδηγώντας σε ελλείψεις.

Συμπερασματικά, η κακή απορρόφηση σιδήρου μπορεί να αποδοθεί σε μια ποικιλία παραγόντων, όπως γαστρεντερικές διαταραχές, διατροφικοί αναστολείς, χαμηλό οξύ στομάχου, χειρουργικές αλλοιώσεις, χρόνια απώλεια αίματος και γενετικές παθήσεις. Η κατανόηση αυτών των αιτιών μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου.