Τα αποξηραμένα φρούτα είναι η καλύτερη επιλογή γλυκού σνακ, που αποδεικνύεται ιδιαίτερα υγιεινή καθώς δεν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη και ταυτόχρονα είναι και θρεπτική. Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν υποστεί επεξεργασία μέσω μεθόδων αποξήρανσης για να αφαιρέσουν το νερό. Το φρούτο συρρικνώνεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, αφήνοντας ουσιαστικά μια μαγική μικρή θρεπτική μπουκιά.
Πλεονεκτήματα αποξηραμένων φρούτων
- Τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να διατηρηθούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα φρέσκα φρούτα.
- Είναι ιδανικά για μεγάλες εκδρομές και ταξίδια όπου δεν υπάρχει διαθέσιμο ψυγείο.
- Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, καθώς περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα θρεπτικών στοιχείων όπως και τα φρέσκα φρούτα.
- Σε σχέση με το βάρος, τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν σχεδόν 3.5 φορές τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και τα μέταλλα των φρέσκων φρούτων.
6 πολύτιμα αποξηραμένα φρούτα
- Δαμάσκηνο
Εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, βήτα-καροτίνη (βιταμίνη Α) και βιταμίνη Κ. Είναι ιδιαιτέρως γνωστά για τη φυσική καθαρτική τους ιδιότητα. Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και ενός σακχάρου, της σορβιτόλης. Επομένως, το αποξηραμένο δαμάσκηνο έχει αποδειχτεί ότι ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα και αντιμετωπίζει δραστικά τη δυσκοιλιότητα.
- Χουρμάς
Οι χουρμάδες είναι εξαιρετικά γλυκοί. Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου, σιδήρου και άλλων φυτικών ουσιών. Έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αντιοξειδωτικών, συνεισφέροντας σε μειωμένη οξειδωτική βλάβη στο σώμα. Επίσης, διαθέτουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
- Σταφίδες
Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο είδος αποξηραμένου φρούτου. Μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και έτσι αποδεδειγμένα περιορίζουν την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το ενδιαφέρον με τις σταφίδες είναι ότι δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά και μπορούν να προστεθούν σε πολλά πιάτα.
- Βερίκοκο
Τα βερίκοκα παρέχουν το 47% της ημερήσιας μας ανάγκης σε βιταμίνη Α και αποτελούν πολύ καλή πηγή καλίου, βιταμίνης Ε και χαλκού. Η βιταμίνη Ε, όπως όλες οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες (Α και C), είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.
- Σύκο
Το σύκο είναι ιδιαίτερο αποξηραμένο φρούτο, διότι δεν χάνει καθόλου μέρος της διατροφικής του αξίας όση επεξεργασία και να υποστεί κατά την αποξήρανση. Διαθέτουν υψηλές ποσότητες ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου και φυτικών ινών. Πρόκειται για το πιο διάσημο ελληνικό αποξηραμένο φρούτο, καθώς θεωρείται υπερτροφή.
- Παπάγια
Αποτελεί ιδανική λύση για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, βοηθά την πέψη και την απορρόφηση των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των καλών λιπαρών από τον οργανισμό μας.
Δείτε στο video που ακολουθεί γιατί τα αποξηραμένα φρούτα είναι ένα υγιεινό σνακ.