ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αντιφλεγμονώδης διατροφή συστήνεται για περιστατικά αρθρίτιδας

Αντιφλεγμονώδης διατροφή συστήνεται για περιστατικά αρθρίτιδας
Your browser does not support the video tag. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι διατροφικές αλλαγές βελτιώνουν τα συμπτώματα και τους αντιφλεγμονώδεις δείκτες σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Πολλές κλινικές και γιατροί ήδη περιλαμβάνουν διατροφολόγο ως μέρος της ιατρικής φροντίδας. Αν και ο περιορισμός και η προσθήκη συγκεκριμένων τροφών και συμπληρωμάτων θεωρείται σημαντικός […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι διατροφικές αλλαγές βελτιώνουν τα συμπτώματα και τους αντιφλεγμονώδεις δείκτες σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Πολλές κλινικές και γιατροί ήδη περιλαμβάνουν διατροφολόγο ως μέρος της ιατρικής φροντίδας. Αν και ο περιορισμός και η προσθήκη συγκεκριμένων τροφών και συμπληρωμάτων θεωρείται σημαντικός τρόπος επιρροής της ασθένειας μακροπρόθεσμα, νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση που διεξάγεται από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολογίας στην Ατλάντα αποδεικνύει ότι η αντιφλεγμονώδης διατροφή μπορεί να βελτιώσει συμπτώματα όπως η ευαισθησία των αρθρώσεων και το πρήξιμο σε μόλις 2 εβδομάδες.

Ο John M. Davis III, ρευματολόγος στην Mayo Clinic στο Rochester σχολίασε πάνω σε αυτά τα σημαντικά αποτελέσματα: «Είναι σίγουρα συναρπαστικό ότι ίσως μπορούμε να πετύχουμε ένα ουσιαστικό θετικό αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι συντάκτες μάλιστα αναφέρουν ακόμα και επίδραση στην κλινική δραστηριότητα της νόσου, που στην πραγματικότητα είναι το επίπεδο της φλεγμονής των αρθρώσεων. Εντυπωσιάστηκα βαθιά για την μεγάλη αυτή επίδραση».


Η έρευνα ήταν μικρή. Το δείγμα αποτελούταν από 22 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 55. Η διατροφή περιελάμβανε συστατικά που αυξάνουν την αναλογία ωμέγα-3 και ωμέγα-6, μαζί με αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά όπως κουρκουμά, αντιοξειδωτικά, πρεβιοτικά και προβιοτικά. Η διατροφή απέκλεισε τροφές που αυξάνουν τις φλεγμονές, όπως λακτόζη, γλουτένη και κόκκινο κρέας.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν σημαντικές βελτιώσεις μετά από μια περίοδο 2 εβδομάδων. Ο αριθμός των ευαίσθητων και πρησμένων αρθρώσεων, όπως είχαν παρατηρηθεί και αξιολογηθεί από γιατρούς και βίωναν οι ίδιες οι ασθενείς, μειώθηκαν κατά πολύ. Επίσης αναφέρθηκε μείωση στο επίπεδο της κόπωσης, του στρες και της δυσκαμψίας.

Οι ερευνητές ανέφεραν πως δεν περίμεναν τόσο σύντομα αλλαγές, αλλά ήταν βέβαιοι ότι οι τροποποιήσεις στη διατροφή μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αυτό επιβεβαιώνει αυτό που ήδη γνωρίζαμε: Είμαστε ό,τι τρώμε, ειδικά αν αντιμετωπίζουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι διατροφικές αλλαγές αντικαθιστούν την φαρμακευτική αγωγή που έχει συστήσει ο γιατρός μας, αλλά σίγουρα λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό συμπληρωματικά.