ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλκοόλ: Πώς το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο και προκαλεί άνοια;

Αλκοόλ: Πώς το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο και προκαλεί άνοια;
Αλκοόλ: Έρευνα σε ποντίκια δείχνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιταχύνει τις εγκεφαλικές αλλαγές που είναι βασικά χαρακτηριστικά της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιταχύνει την απώλεια των εγκεφαλικών κυττάρων και το σχηματισμό πλακών που αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου του Αλτσχάιμερ, δείχνει έρευνα σε ποντίκια. Αυτές οι πλάκες είναι μια συσσώρευση τοξικών πρωτεϊνών.


Νόσος Αλτσχάιμερ

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το αλκοόλ μπορεί να επιταχύνει τον παθολογικό καταρράκτη της νόσου του Αλτσχάιμερ στα πρώιμα στάδια της», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Shannon Macauley. Είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια φυσιολογίας και φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wake Forest στο Winston-Salem, N.C. Περίπου το 60% έως 80% των περιπτώσεων άνοιας είναι νόσος του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με την Ένωση Αλτσχάιμερ.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια προσέγγιση χρόνιας κατανάλωσης 10 εβδομάδων όπου δόθηκε στα ποντίκια η επιλογή να πίνουν νερό ή αλκοόλ. Αυτό μιμείται την ανθρώπινη συμπεριφορά όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ. Οι ερευνητές στη συνέχεια διερεύνησαν πώς η εθελοντική, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ επηρέασε την υγιή λειτουργία και συμπεριφορά του εγκεφάλου. Εξέτασαν επίσης εάν άλλαξε την πορεία της νόσου που σχετίζεται με τα πρώιμα στάδια του Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη διαπίστωσε αυξήσεις στην ατροφία του εγκεφάλου (απώλεια εγκεφαλικών κυττάρων) και αυξημένο αριθμό αμυλοειδών πλακών, συμπεριλαμβανομένου μεγαλύτερου αριθμού μικρότερων πλακών. Αυτό δυνητικά θα προέτρεπε κάποιον για αυξημένο πολλαπλασιασμό πλάκας στη μετέπειτα ζωή. Επιπλέον, τα ευρήματα έδειξαν ότι η οξεία απόσυρση αλκοόλ αύξησε τα επίπεδα του αμυλοειδούς-βήτα, ενός βασικού συστατικού των πλακών αμυλοειδούς που συσσωρεύονται στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ο Macauley είχε προηγουμένως δείξει ότι το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα αύξησε τις πλάκες αμυλοειδούς-βήτα και αμυλοειδούς. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προκάλεσε αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος και δείκτες αντίστασης στην ινσουλίνη. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καθώς και καρδιακές και αγγειακές παθήσεις, εκτός από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η μέτρια χρήση αλκοόλ άλλαξε επίσης το άγχος και τις συμπεριφορές που σχετίζονται με την άνοια. «Αυτά τα προκλινικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη», δήλωσε ο Macauley σε ένα δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. «Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την άνοια». Ωστόσο, η έρευνα σε ζώα συχνά αποφέρει διαφορετικά αποτελέσματα στους ανθρώπους. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Φεβρουαρίου του Neurobiology of Disease.