ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλκοόλ: Μελέτη για την υγεία του πληθυσμού – Η κατανάλωση αυξάνει τους κινδύνους για πάνω από 60 ασθένειες

Αλκοόλ: Μελέτη για την υγεία του πληθυσμού – Η κατανάλωση αυξάνει τους κινδύνους για πάνω από 60 ασθένειες
Τα άτομα με αυτές τις γενετικές παραλλαγές τείνουν να πίνουν λιγότερο αλκοόλ και επειδή αυτές οι γενετικές παραλλαγές δεν σχετίζονται με άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής (όπως το κάπνισμα ή η κοινωνικοοικονομική κατάσταση), οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να εκτιμήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις σχέσεις αιτίου-αποτελέσματος του αλκοόλ με ένα ευρύ φάσμα ασθενειών.

Αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τους κινδύνους για περισσότερες από 60 ασθένειες στους Κινέζους άνδρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών ασθενειών που δεν είχαν προηγουμένως συνδεθεί με το αλκοόλ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη ερευνητών από την Υγεία του πληθυσμού της Οξφόρδης Oxford Population Health και το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, που δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine. Η κατανάλωση αλκοόλ εκτιμάται ότι ευθύνεται για περίπου 3 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο και αυξάνεται σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπως η Κίνα.

Οι βλαβερές συνέπειες της βαριάς κατανάλωσης αλκοόλ για ορισμένες ασθένειες (όπως η κίρρωση του ήπατος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και διάφοροι τύποι καρκίνου) είναι γνωστές, αλλά πολύ λίγες μελέτες έχουν αξιολογήσει συστηματικά τις επιπτώσεις της χρήσης αλκοόλ σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών στον ίδιο πληθυσμό. Η μελέτη δείχνει ότι η χρήση αλκοόλ αυξάνει τους κινδύνους 61 ασθενειών στους άνδρες στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων πολλών μη θανατηφόρων ασθενειών που δεν είναι γνωστό ότι σχετίζονται με το αλκοόλ λόγω περιορισμένων προηγούμενων στοιχείων. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης καταδεικνύουν την επίδραση που μπορεί να έχει η κατανάλωση αλκοόλ στον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών σε πληθυσμούς σε όλον τον κόσμο. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη Βιοτράπεζα Kadoorie της Κίνας – China Kadoorie Biobank (CKB), μια συνεργατική μελέτη πάνω από 512.000 ενηλίκων που προσλήφθηκαν κατά την περίοδο 2004-08 από δέκα διαφορετικές αστικές και αγροτικές περιοχές της Κίνας. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ερωτήθηκαν σχετικά με τον τρόπο ζωής και τις συμπεριφορές τους, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών προτύπων κατανάλωσης αλκοόλ. Περίπου το ένα τρίτο των ανδρών, αλλά μόνο το 2% των γυναικών, έπιναν αλκοόλ τακτικά (δηλαδή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα). Οι ερευνητές αξιολόγησαν διεξοδικά τις επιπτώσεις της χρήσης αλκοόλ στην υγεία σε πάνω από 200 διαφορετικές ασθένειες σε άνδρες που εντοπίστηκαν μέσω σύνδεσης με νοσοκομειακά αρχεία για μια περίοδο περίπου 12 ετών. Είναι σημαντικό ότι προέβησαν, επίσης, σε γενετική ανάλυση για να αποσαφηνίσουν αν η κατανάλωση αλκοόλ ήταν υπεύθυνη για την πρόκληση ασθενειών.

Βασικά ευρήματα:

Μεταξύ 207 ασθενειών που μελετήθηκαν, η αυτοαναφερόμενη κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο 61 ασθενειών στους άνδρες. Σε αυτές περιλαμβάνονταν 28 ασθένειες που είχαν προηγουμένως καθοριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως σχετιζόμενες με το αλκοόλ, όπως η κίρρωση του ήπατος, το εγκεφαλικό επεισόδιο και αρκετοί γαστρεντερικοί καρκίνοι, και 33 ασθένειες που δεν είχαν προηγουμένως καθοριστεί ως σχετιζόμενες με το αλκοόλ, όπως η ουρική αρθρίτιδα, ο καταρράκτης, ορισμένα κατάγματα και το γαστρικό έλκος. Στη μελέτη καταγράφηκαν πάνω από 1,1 εκατομμύρια νοσηλείες, και οι άνδρες που είχαν ποτέ πιει τακτικά αλκοόλ είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οποιασδήποτε ασθένειας και βίωσαν συχνότερες παραμονές στο νοσοκομείο, σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν πιει αλκοόλ μόνο περιστασιακά, Ορισμένα πρότυπα κατανάλωσης, όπως η καθημερινή κατανάλωση, η κατανάλωση σε βαριά “κραιπάλη” ή η κατανάλωση εκτός των ωρών των γευμάτων, αύξησαν ιδιαίτερα τους κινδύνους για ορισμένες ασθένειες, ιδίως για κίρρωση του ήπατος, Στις γενετικές αναλύσεις, υπήρχαν ενδείξεις για μια δοσοεξαρτώμενη αιτιώδη επίδραση στις αναγνωρισμένες ασθένειες που σχετίζονται με το αλκοόλ, συνολικά, με κάθε τέσσερα ποτά την ημέρα να συνδέονται με 14% υψηλότερο κίνδυνο καθιερωμένων ασθενειών που σχετίζονται με το αλκοόλ, 6% υψηλότερο κίνδυνο ασθενειών που δεν ήταν προηγουμένως γνωστό ότι σχετίζονται με το αλκοόλ, και πάνω από δύο φορές υψηλότερο κίνδυνο κίρρωσης του ήπατος και ουρικής αρθρίτιδας, Στις γενετικές αναλύσεις, η υψηλότερη πρόσληψη αλκοόλ συσχετίστηκε σημαντικά με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου με τρόπο δόσης-απόκρισης (σύμφωνα με προηγούμενα ευρήματα στη μελέτη της Βιοτράπεζας Kadoorie της Κίνας CKB), αλλά δεν εμφάνισε αυξημένο κίνδυνο με ισχαιμική καρδιακή νόσο (IHD). Επιπλέον, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (δηλαδή ένα-δύο ποτά/ημέρα) δεν είχε καμία προστατευτική επίδραση έναντι της ισχαιμικής καρδιακής νόσου IHD, Καθώς λίγες γυναίκες στην Κίνα πίνουν αλκοόλ (λιγότερο από το 2% των γυναικών της μελέτης έπιναν τακτικά), οι γυναίκες σε αυτή τη μελέτη παρείχαν μια χρήσιμη ομάδα ελέγχου στις γενετικές αναλύσεις, η οποία βοήθησε να επιβεβαιωθεί ότι οι υπερβολικοί κίνδυνοι νόσου στους άνδρες προκλήθηκαν από την κατανάλωση αλκοόλ και όχι από κάποιους άλλους μηχανισμούς που σχετίζονται με τις γενετικές παραλλαγές.

Ο Pek Kei Im, ερευνητής στο Oxford Population Health και κύριος συγγραφέας της δημοσίευσης, δήλωσε: “Η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται αρνητικά με ένα πολύ ευρύτερο φάσμα ασθενειών από ό,τι είχε διαπιστωθεί προηγουμένως, και τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτές οι συσχετίσεις είναι πιθανό να είναι αιτιώδεις”. Ο καθηγητής Liming Li, ανώτερος συγγραφέας και συν-επιμελητής του CKB από το Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, δήλωσε: “Τα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνονται στην Κίνα, ιδίως μεταξύ των ανδρών. Αυτή η μεγάλη συνεργατική μελέτη καταδεικνύει την ανάγκη ενίσχυσης των πολιτικών ελέγχου του αλκοόλ στην Κίνα”. Η Iona Millwood, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Oxford Population Health και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: “Γίνεται σαφές ότι η επιβλαβής χρήση αλκοόλ είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για κακή υγεία, τόσο στην Κίνα όσο και παγκοσμίως”. Ο καθηγητής Zhengming Chen, καθηγητής επιδημιολογίας Richard Peto στο Oxford Population Health και ανώτερος συγγραφέας και συν-επιμελητής της  Βιοτράπεζας Kadoorie της Κίνας (CKB) δήλωσε: “Η μελέτη αυτή παρέχει σημαντικά αιτιώδη στοιχεία για την κλίμακα των βλαβών που σχετίζονται με το αλκοόλ, τα οποία είναι κρίσιμα για την ενημέρωση των στρατηγικών πρόληψης σε διάφορες χώρες”. Στους πληθυσμούς της Ανατολικής Ασίας, υπάρχουν κοινές γενετικές παραλλαγές που μειώνουν σημαντικά την ανεκτικότητα του αλκοόλ, επειδή προκαλούν μια εξαιρετικά δυσάρεστη αντίδραση έξαψης μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Τα άτομα με αυτές τις γενετικές παραλλαγές τείνουν να πίνουν λιγότερο αλκοόλ και επειδή αυτές οι γενετικές παραλλαγές δεν σχετίζονται με άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής (όπως το κάπνισμα ή η κοινωνικοοικονομική κατάσταση), οι ερευνητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να εκτιμήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις σχέσεις αιτίου-αποτελέσματος του αλκοόλ με ένα ευρύ φάσμα ασθενειών.

Η εργασία με τίτλο “Alcohol consumption and risks of more than 200 diseases in Chinese men” (Κατανάλωση αλκοόλ και κίνδυνοι για περισσότερες από 200 ασθένειες σε Κινέζους άνδρες) μπορεί να διαβαστεί στο Nature Medicine.