Δεκάδες μελέτες υποτίθεται ότι έχουν δείξει ότι ένα καθημερινό ποτήρι κρασί ή μια μπύρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και θανάτου. Αλλά αυτές οι μελέτες είναι εσφαλμένες, υποστηρίζει μια νέα ανασκόπηση στοιχείων, και τα πιθανά οφέλη για την υγεία από τη μέτρια χρήση αλκοόλ εξαφανίζονται όταν ληφθούν υπόψη αυτά τα ελαττώματα και προκαταλήψεις. Στην καλύτερη περίπτωση, ένα ή δύο ποτά την ημέρα δεν έχουν κανένα καλό ή κακό αποτέλεσμα στην υγεία ενός ατόμου, ενώ τρία ή περισσότερα ποτά καθημερινά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αναφέρουν ερευνητές.
“Η χαμηλή ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται χονδρικά μεταξύ ενός ποτού την εβδομάδα και δύο ποτών την ημέρα. Αυτή είναι η ποσότητα αλκοόλ που πολλές μελέτες, αν τις δει κανείς χωρίς κριτική, υποδηλώνει ότι μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου”, δήλωσε ο συν-ερευνητής. Τιμ Στόκγουελ. Αλλά μετά την προσαρμογή για τα ελαττώματα και τις προκαταλήψεις της μελέτης, «η εμφάνιση του οφέλους από τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μειώνεται σημαντικά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαφανίζεται εντελώς», είπε ο Stockwell.
Ένα τυπικό ποτό στις Ηνωμένες Πολιτείες περιέχει περίπου 14 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 12 ουγγιές μπύρας, 5 ουγγιές κρασί ή 1,5 ουγγιές αποσταγμένων οινοπνευματωδών ποτών. Για αυτήν την ανάλυση, ο Stockwell και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν 107 μελέτες που αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ χρήσης αλκοόλ και θανάτου. Αυτές οι μελέτες περιελάμβαναν σχεδόν 5 εκατομμύρια συμμετέχοντες από πολλές χώρες.
Οι πρώην πότες δεν είναι ισόβια απέχοντες
Για παράδειγμα, πολλές μελέτες τείνουν να τοποθετούν τους πρώην πότες στην ίδια ομάδα με εκείνους που απέχουν διά βίου, αναφέροντάς τους όλους ως «μη πότες», είπε ο Stockwell. Ωστόσο, οι πρώην πότες συνήθως έχουν εγκαταλείψει ή έχουν περιορίσει το αλκοόλ λόγω προβλημάτων υγείας, είπε ο Stockwell. Η νέα ανάλυση διαπίστωσε ότι οι πρώην πότες έχουν στην πραγματικότητα 22% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που απέχουν. Η παρουσία τους στην ομάδα των «μη πότων» μεροληπτεί τα αποτελέσματα, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι το ελαφρύ καθημερινό ποτό είναι υγιές, είπε ο Stockwell.
Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα δεδομένα και στη συνέχεια έκαναν προσαρμογές που έλαβαν υπόψη προβλήματα όπως η «προκατάληψη του πρώην πότη». “Έχουμε βάλει Band-Aids σε όλες αυτές τις κακές μελέτες για να προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε πώς αυτά τα διαφορετικά χαρακτηριστικά έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση οφελών για την υγεία”, δήλωσε ο Stockwell. Τα συνδυασμένα προσαρμοσμένα δεδομένα από τις μελέτες έδειξαν ότι ούτε οι περιστασιακά πότες (λιγότερο από 1,3 γραμμάρια αλκοόλ ή ένα ποτό κάθε δύο εβδομάδες) ούτε όσοι πίνουν χαμηλή ποσότητα (έως 24 γραμμάρια την ημέρα ή σχεδόν δύο ποτά) δεν είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο του θανάτου.
Οι ερευνητές βρήκαν έναν ελαφρύ, αλλά όχι σημαντικό, αυξημένο κίνδυνο θανάτου μεταξύ εκείνων που έπιναν 25 γραμμάρια έως 44 γραμμάρια ημερησίως, περίπου τρία ποτά. Και υπήρξε σημαντικά αυξημένος κίνδυνος θανάτου για άτομα που έπιναν 45 ή περισσότερα γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα, έδειξαν τα αποτελέσματα. Ο υψηλότερος κίνδυνος ήταν μεταξύ των ατόμων που πίνουν 65 γραμμάρια αλκοόλ ή περισσότερο την ημέρα, ή περισσότερα από τέσσερα ποτά. Ο κίνδυνος θανάτου τους ήταν περίπου 35% υψηλότερος από τους περιστασιακούς πότες.
«Υπάρχει αυτή η ερώτηση σχετικά με το αν η κατανάλωση αλκοόλ σε χαμηλά επίπεδα είναι ωφέλιμη και νομίζω ότι αυτό σημαίνει ότι πραγματικά δεν είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο», είπε η Catherine Lesko, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Johns Hopkins Bloomberg. στη Βαλτιμόρη. “Δεν ξέρω ότι είναι επιβλαβές, η κατανάλωση αλκοόλ σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Όμως πολλά από τα αποτελέσματα ενισχύουν τις βλαβερές συνέπειες ακόμη και της μέτριας έως υψηλού επιπέδου κατανάλωσης αλκοόλ.” Η ανάλυση διαπίστωσε επίσης ότι το αλκοόλ έχει πιο δραματική επίδραση σε χαμηλότερες ποσότητες στον κίνδυνο θανάτου των γυναικών.
Οι γυναίκες βιώνουν το αλκοόλ διαφορετικά από τους άνδρες λόγω βιολογικών παραγόντων. Ακόμη και όταν πίνουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ, οι γυναίκες θα έχουν υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα, θα αισθάνονται πιο γρήγορα μέθη και θα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να το μεταβολίσουν. Αυτά τα αποτελέσματα είναι λογικά δεδομένου ότι η χρήση αλκοόλ έχει συνδεθεί με τουλάχιστον 22 συγκεκριμένες αιτίες θανάτου, είπε ο Stockwell. Η χρήση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο:
- ηπατικής νόσου,
- ορισμένων μορφών καρκίνου,
- εγκεφαλικού,
- και καρδιακών παθήσεων
- Συμβάλλει επίσης σε θανάτους τραυματισμών από ατυχήματα, τροχαία δυστυχήματα, ανθρωποκτονίες και αυτοκτονίες.
Η έρευνα έχει δημιουργήσει μια «συνέχεια κινδύνου» που σχετίζεται με την εβδομαδιαία χρήση αλκοόλ, όπου ο κίνδυνος βλάβης είναι:
- 2 συνηθισμένα ποτά ή λιγότερα την εβδομάδα—Είναι πιθανό να αποφύγετε τις συνέπειες που σχετίζονται με το αλκοόλ για τον εαυτό σας ή τους άλλους σε αυτό το επίπεδο.
- 3 έως 6 τυπικά ποτά την εβδομάδα—Ο κίνδυνος να αναπτύξετε διάφορους τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου, αυξάνεται σε αυτό το επίπεδο.
- 7 συνηθισμένα ποτά ή περισσότερα την εβδομάδα—Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού αυξάνεται σημαντικά σε αυτό το επίπεδο.
“Κάθε πρόσθετο τυπικό ποτό αυξάνει ριζικά τον κίνδυνο συνεπειών που σχετίζονται με το αλκοόλ. Αυτοί οι κίνδυνοι αυξάνονται με την κατανάλωση καθώς είναι πιο δύσκολο να επιδιορθωθεί η βλάβη που προκαλείται στον κυτταρικό ιστό στο σώμα και τον εγκέφαλο”, είπε ο Aussem. «Με απλά λόγια, όσο λιγότερο τόσο καλύτερα», πρόσθεσε. «Οποιαδήποτε μέτρα για τη μείωση μπορεί να είναι χρήσιμα όσον αφορά τη μείωση των κινδύνων για καρκίνους που σχετίζονται με το αλκοόλ και καρδιαγγειακές παθήσεις».