Η κατανάλωση υπερβολικού αλατιού συνδέεται με φραγμένες αρτηρίες της καρδιάς και του λαιμού, κάτι που είναι γνωστό ότι συνδέεται με αυξημένους κινδύνους καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύτηκε σήμερα στο European Heart Journal – Open, ένα περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας. Η αθηροσκλήρωση είναι μια στένωση των αρτηριών με εναποθέσεις που ονομάζονται πλάκα. Η ροή του αίματος είναι μειωμένη στις αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά και τον εγκέφαλο με αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
«Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που εξέτασε τη σχέση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης αλατιού και της αθηροσκλήρωσης τόσο στην καρδιά όσο και στις αρτηρίες του λαιμού», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Jonas Wuopio από το Karolinska Institutet. «Η συσχέτιση ήταν γραμμική, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε αύξηση στην πρόσληψη αλατιού συνδέθηκε με περισσότερη αθηροσκλήρωση. Τα ευρήματα εφαρμόστηκαν ακόμη και σε φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, υποδηλώνοντας ότι το αλάτι θα μπορούσε να είναι επιβλαβές ακόμη και πριν από την ανάπτυξη υπέρτασης».
Τα αποτελέσματα ενισχύουν τις συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και άλλων ιατρικών εταιρειών για ελαχιστοποίηση της πρόσληψης αλατιού σε περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα. Το ένα είναι να περιορίσετε τη χρήση επιτραπέζιου αλατιού, καθώς αυτό έχει συνδεθεί με την καρδιαγγειακή υγεία. Το δεύτερο είναι να αντικαταστήσετε το αλάτι, το οποίο είναι 100% χλωριούχο νάτριο, με ένα υποκατάστατο αλατιού που περιέχει 70-80% χλωριούχο νάτριο και 20-30% χλωριούχο κάλιο. Καλά διεξαχθείσες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η προσέγγιση είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς.
Αυτή η ανάλυση περιελάμβανε 10.778 ενήλικες ηλικίας 50 έως 64 ετών στη Σουηδική Μελέτη CArdioPulmonary bioImage (SCAPIS), τη μεγαλύτερη μελέτη γενικού πληθυσμού στον κόσμο που αξιολογεί τη στεφανιαία αξονική τομογραφία (CCTA). Η απέκκριση νατρίου στα ούρα μετρήθηκε για την εκτίμηση της κατανάλωσης αλατιού. Το CCTA χρησιμοποιήθηκε για τη λήψη τρισδιάστατων εικόνων των καρδιακών αρτηριών για δύο μετρήσεις.
- Πρώτον, η ποσότητα ασβεστίου στις αρτηρίες, που συνοψίζεται ως η βαθμολογία ασβεστίου της στεφανιαίας αρτηρίας (CACS) σε πέντε κατηγορίες (0, 1-9, 10-99, 100-399, πάνω από 399), με υψηλότερη τιμή που υποδεικνύει μεγαλύτερη κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.
- Δεύτερον, αποφράξεις (στένωση) των καρδιακών αγγείων, που ταξινομούνται ως μη στένωση, μη σημαντική στένωση (λιγότερο από 50% στένωση) και σημαντική στένωση (περισσότερο από 50% στένωση).
Οι συμμετέχοντες έκαναν επίσης υπερηχογράφημα των καρωτιδικών αρτηριών στο λαιμό και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: χωρίς πλάκα, πλάκα σε ένα αγγείο και πλάκα και στα δύο αγγεία. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 58 έτη και το 52% ήταν γυναίκες. Οι ερευνητές ανέλυσαν τη συσχέτιση μεταξύ των σταδιακών αυξήσεων στην πρόσληψη αλατιού και της αθηροσκλήρωσης μετά από προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο και το σημείο μελέτης. Η αυξανόμενη κατανάλωση αλατιού συνδέθηκε με την αύξηση της αθηροσκλήρωσης σταδιακά τόσο στις αρτηρίες του λαιμού όσο και στις καρδιακές αρτηρίες.
Ο Δρ Wuopio είπε: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όσο περισσότερο αλάτι τρώνε οι άνθρωποι, τόσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο των αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες της καρδιάς και του λαιμού. Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης λόγω της υψηλής πρόσληψης αλατιού φαίνεται να είναι ένας σημαντικός υποκείμενος μηχανισμός για αυτά τα ευρήματα. Είναι ενδιαφέρον ότι τα αποτελέσματα ήταν συνεπή όταν περιορίσαμε τις αναλύσεις μας σε συμμετέχοντες με φυσιολογική αρτηριακή πίεση (κάτω από 140/90 mmHg) ή σε άτομα χωρίς γνωστή καρδιαγγειακή νόσο. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι μόνο οι ασθενείς με υπέρταση ή καρδιακές παθήσεις που πρέπει να προσέχουν την πρόσληψη αλατιού».