ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αιθέριο έλαιο λεβάντα: Έρευνα αξιοποίησης αιθέριου ελαίου και ανθόνερου λεβάντας και ρίγανης

Αιθέριο έλαιο λεβάντα: Έρευνα αξιοποίησης αιθέριου ελαίου και ανθόνερου λεβάντας και ρίγανης
Η κάθετη αξιοποίηση των προϊόντων απόσταξης της λεβάντας και της ρίγανης θα προσδώσει μεγαλύτερη αξία στην πρώτη ύλη.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Αιθέριο έλαιο λεβάντα: Με στόχο την περαιτέρω προώθηση της καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που ήδη ανθεί στην περιοχή της ΠΕ Κοζάνης τα τελευταία χρόνια, εισηγείται την ένταξη στο ΕΑΠ 2012-2016 για το έργο «Έρευνα αξιοποίησης αιθέριου ελαίου και ανθόνερου λεβάντας και ρίγανης, ως συστατικών για την παρασκευή αντισηπτικών χεριών και άλλων καινοτόμων εφαρμογών», προϋπολογισμού 31.000 ευρώ στην 47η Οικονομική Επιτροπή ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης.


Το ανθόνερο (λεβαντόνερο και ριγανόνερο) είναι το κλάσμα της απόσταξης που παραμένει μετά την απόληψη του αιθέριου ελαίου λεβάντας και ρίγανης και είναι υποκείμενο του ελαίου ως βαρύτερο.

Στόχο της παρούσας έρευνας αποτελεί η αναζήτηση και επιστημονική τεκμηρίωση επιλεγμένων προϊόντων όπως το αιθέριο έλαιο και το ανθόνερο για την αξιοποίησή του σε άλλα προϊόντα ως πρώτη ύλη.

Η κάθετη αξιοποίηση των προϊόντων απόσταξης της λεβάντας και της ρίγανης θα προσδώσει μεγαλύτερη αξία στην πρώτη ύλη αλλά και αυξημένες δυνατότητες διάθεσης του τελικού προϊόντος στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Η προτεινόμενη έρευνα πρόκειται να διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας από το επιστημονικό προσωπικό του εργαστηρίου, θα αφορά την αξιοποίηση του αιθέριου ελαίου και του ανθόνερου της λεβάντας και της ρίγανης και θα περιλαμβάνει τις εξής οκτώ φάσεις:

Φάσεις και αντικείμενο μελέτης

1η ΦΑΣΗ: Βιβλιογραφική ανασκόπηση της παρασκευής αλκοολούχων αντισηπτικών χεριών με την χρήση του αιθέριου ελαίου και ανθόνερου λεβάντας και ρίγανης.

2η ΦΑΣΗ: Εργαστηριακές δοκιμές παρασκευής αντισηπτικού χεριών σε μικροκλίμακα με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας παρασκευής αλκοολούχων αντισηπτικών χεριών, με την προσθήκη του αιθέριου ελαίου και ανθόνερου λεβάντας και ρίγανης, στην ενδεδειγμένη συγκέντρωση/περιεκτικότητα.

3η ΦΑΣΗ: Μικροβιολογικές και φυσικοχημικές αναλύσεις τελικού προϊόντος.

4η ΦΑΣΗ: Οικονομική αποτίμηση της χρήσης του αιθέριου ελαίου και ανθόνερου λεβάντας και ρίγανης, ως συστατικού αντισηπτικών χεριών για την βιομηχανική παραγωγή του με μελλοντική εμπορική χρήση.

5η ΦΑΣΗ: Παράδοση μελέτης/συμπερασμάτων.

6η ΦΑΣΗ: Διερεύνηση πιστοποίησης αιθέριου ελαίου και ανθόνερου, λεβάντας και ρίγανης ως προϊόντα προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης

7η ΦΑΣΗ: Χρήση αιθέριου ελαίου και ανθόνερου, λεβάντας και ρίγανης, ως συστατικών για την παρασκευή φυσικών αντισηπτικών χεριών και άλλων φυσικών κοσμετολογικών προϊόντων

8η ΦΑΣΗ: Χρήση αιθέριου ελαίου και ανθόνερου, λεβάντας και ρίγανης, ως συστατικών για την παρασκευή σκευασμάτων φυσικών εντομοκτόνων και εντομοκτόνων κ.α. βιοκτόνων για «εφαρμογές» και χρήσεις στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία (ακολουθείται η διαδικασία των φάσεων 1-4)