ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Φλεγμονώδης νόσος έντερο: Ανακαλύφθηκε παράγοντας που αυξάνει τη φλεγμονή

Φλεγμονώδης νόσος έντερο: Ανακαλύφθηκε παράγοντας που αυξάνει τη φλεγμονή
Your browser does not support the video tag. Φλεγμονώδης νόσος έντερο: Οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (IBD) αυξάνονται παγκοσμίως. Η υιοθέτηση μιας δυτικής δίαιτας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η φρουκτόζη, σχετίζεται με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη. Η IBD μπορεί να είναι επίσης μια επιπλέον ασθένεια που επιδεινώνεται από την πρόσληψη φρουκτόζης. Ερευνητές του Πανεπιστημίου […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Φλεγμονώδης νόσος έντερο: Οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (IBD) αυξάνονται παγκοσμίως. Η υιοθέτηση μιας δυτικής δίαιτας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η φρουκτόζη, σχετίζεται με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη. Η IBD μπορεί να είναι επίσης μια επιπλέον ασθένεια που επιδεινώνεται από την πρόσληψη φρουκτόζης. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Stony Brook με επικεφαλής τον David Montrose δημοσίευσαν μια στο περιοδικό Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology, που δείχνει τον ρόλο της φρουκτόζης. «Η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης IBD είναι παράλληλη με τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης φρουκτόζης στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες» είπε ο Montrose, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Παθολογίας του Πανεπιστημίου Stony Brook.

Ο Montrose, μαζί με συναδέλφους του, δοκίμασαν τρία μοντέλα ποντικών με IBD. Τα ποντίκια τράφηκαν με υψηλές ποσότητες φρουκτόζης, η οποία επιδείνωσε τη φλεγμονή του παχέος εντέρου μαζί με αξιοσημείωτα αποτελέσματα στα βακτήρια του εντέρου τους, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών του μεταβολισμού και του εντοπισμού εντός του παχέος εντέρου. Η συμπληρωματική μηχανιστική εργασία έδειξε ότι το μικροβίωμα συνδέεται αιτιωδώς με τις επιζήμιες επιδράσεις της δίαιτας και με την υψηλή φρουκτόζη. Ακόμη: Φλεγμονώδης νόσος έντερο: Ποια διατροφή μειώνει τα συμπτώματα


Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η «υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης μέσω της διατροφής είχε προ-κολικό αποτέλεσμα που μπορεί να εξηγηθεί από τις αλλαγές στη σύνθεση, την κατανομή και τη μεταβολική λειτουργία των εντερικών μικροβίων». Ο Montrose λέει ότι σχεδιάζονται αρκετά επόμενα βήματα για την επέκταση των ευρημάτων. Αυτά περιλαμβάνουν την ανάπτυξη παρεμβάσεων για την πρόληψη των προφλεγμονωδών επιδράσεων της διατροφικής φρουκτόζης, καθώς και αξιολόγηση του κατά πόσον αυτή η δίαιτα αυξάνει την ογκογένεση που σχετίζεται με κολίτιδα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή οι ασθενείς με IBD διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου λόγω της χρόνιας φλεγμονής.

Παράγοντες κινδύνου

  • Ηλικία. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αναπτύσσουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου διαγιγνώσκονται πριν γίνουν 30 χρονών. Αλλά μερικοί άνθρωποι δεν αναπτύσσουν την ασθένεια μέχρι τη δεκαετία του ’50 ή τη δεκαετία του ’60.
  • Φυλή ή εθνικότητα. Αν και οι λευκοί έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο της νόσου, μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε φυλή. Αν είστε από εβραϊκή καταγωγής Ashkenazi, ο κίνδυνος σας είναι ακόμη μεγαλύτερος.
  • Οικογενειακό ιστορικό. Είστε σε υψηλότερο κίνδυνο εάν έχετε έναν στενό συγγενή – όπως έναν γονέα, έναν αδελφό ή ένα παιδί – με την ασθένεια.
  • Κάπνισμα τσιγάρου. Το κάπνισμα είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου του Crohn. Παρόλο που το κάπνισμα μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία από την ελκώδη κολίτιδα, τα γενικά οφέλη για την υγεία από το μη κάπνισμα καθιστούν σημαντικό να προσπαθήσετε να το εγκαταλείψετε.
  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αυτά περιλαμβάνουν ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin IB, άλλα), ναπροξένη νατρίου (Aleve), δικλοφενάκη νατρίου (Voltaren) και άλλα. Αυτά τα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης φλεγμονώδης νόσου του εντέρου ή να επιδεινώσουν τη νόσο σε άτομα που έχουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
  • Που μένεις. Εάν ζείτε σε μια βιομηχανική χώρα, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε το φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι ένας περιβαλλοντικός παράγοντας, συμπεριλαμβανομένης μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή ραφιναρισμένα τρόφιμα. Οι άνθρωποι που ζουν στα βόρεια κλίματα φαίνεται επίσης να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.