Γενικές Ειδήσεις

Βάψιμο αυγών: Μια φυσική εναλλακτική για κατακόκκινα αυγά

Βάψιμο αυγών: Μια φυσική εναλλακτική για κατακόκκινα αυγά
Βάψιμο αυγών: Επιλέξτε να βάψετε τα αυγά σας με υλικά που έχετε στην κουζίνα σας, αντί να στραφείτε στις βαφές του εμπορίου.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Παραδοσιακά στην Ελλάδα, τα αυγά βάφονται κόκκινα τη Μεγάλη Πέμπτη (για τον εορτασμό του Μυστικού Δείπνου) αν και τα αυγά μπορούν να βαφτούν οποιαδήποτε στιγμή μέχρι το Πάσχα. Το κόκκινο χρώμα είναι σημαντικό γιατί συμβολίζει το αίμα του Ιησού. Μπορείτε πάντα να χρησιμοποιείτε χρωστικές τροφίμων για την προετοιμασία των αυγών σας. Για μια πιο φυσική παραλλαγή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βασικά είδη κουζίνας για να δημιουργήσετε μια φυσική βαφή. Εκτός από τις φλούδες του κρεμμυδιού, χρειάζεστε νερό και ξύδι. Η οξύτητα από το ξύδι βοηθά τη βαφή να προσκολληθεί καλύτερα στα αυγά.


Η ποσότητα της φλούδας κρεμμυδιού που χρειάζεστε είναι αρκετά μεγάλη, περίπου 14-16 κρεμμύδια για 12 αυγά! Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μόνο το ξηρό εξωτερικό μέρος των φλοιών του κρεμμυδιού. Οτιδήποτε είναι “μαλακό” ή κάπως υγρό όπως το εσωτερικό μέρος του δέρματος μπορεί να απορριφθεί. Όσο για το είδος των κρεμμυδιών, οι φλούδες από τα κίτρινα κρεμμύδια θα έχουν κόκκινο χρώμα και προσθέτοντας μερικές φλούδες κόκκινου κρεμμυδιού θα προσθέσετε λίγο πιο βαθύ χρώμα που μοιάζει με βυσσινί. Μπορείτε να παίξετε με αναλογίες όπως θέλετε ή να πειραματιστείτε με έναν μόνο τύπο.

Βασικά, όσο περισσότερο κρατήσετε τα αυγά στη βαφή, τόσο πιο σκούρα και βαθύτερα θα γίνουν. Οι φλούδες του κρεμμυδιού πρώτα βράζονται με το νερό και το ξύδι για να βγάλουν πολύ χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά (αφού πρώτα κρυώσει λίγο η βαφή) και βράζουμε για περίπου 8 λεπτά. Σε εκείνο το σημείο, τα αυγά θα έχουν μόνο ένα ανοιχτό καφέ χρώμα. Τα αυγά διατηρούνται στη βαφή ακόμη και μετά το μαγείρεμα. Μετά από μερικές ώρες παραμονής στη βαφή, τα αυγά θα έχουν λίγο πιο σκούρο χρώμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς στεγνώνουν τα αυγά, το χρώμα θα είναι θαμπό και λίγο καστανό. Μόλις στεγνώσουν τα αυγά, γυαλίστε τα με λίγο λάδι και αυτό θα τα κάνει ζωντανά.