Κατσαρίδες ζάχαρη: Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι κατσαρίδες που εκτέθηκαν σε παγίδες που περιέχουν γλυκόζη, ένα είδος ζάχαρης, ανέπτυξαν μια αποστροφή προς αυτή την ένωση. Γιατί;
Οι κατσαρίδες συνήθως γίνονται πρόβλημα όταν εισβάλλουν σε χώρους όπως η κουζίνα, το μπάνιο ή το υπνοδωμάτιο. Το να απαλλαγείτε από αυτά είναι μια πρόκληση, γιατί ευδοκιμούν σε υγρά, ζεστά μέρη όπου μπορεί να συσσωρευτεί βρωμιά. Πολλά κόλπα για να απαλλαγείτε από τις κατσαρίδες περιλαμβάνουν ένα απλό συστατικό: τη ζάχαρη. Εδώ εξηγούμε γιατί τα έντομα το μισούν και πώς μαθαίνουν να το αποφεύγουν, σύμφωνα με μελέτες.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science αποκάλυψε ότι οι γερμανικές κατσαρίδες, ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους κατσαρίδων στον κόσμο, έχουν μάθει να αποφεύγουν τη ζάχαρη. Αυτό το εύρημα μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον έλεγχο των παρασίτων, καθώς οι παγίδες κατσαρίδων χρησιμοποιούν συχνά ζάχαρη ως δόλωμα. Η μελέτη, με επικεφαλής τον Coby Schal του Κρατικού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, εξετάζει την εξέλιξη της αποστροφής για τη ζάχαρη στις κατσαρίδες.
Τι βρέθηκε;
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι κατσαρίδες που εκτέθηκαν σε παγίδες που περιέχουν γλυκόζη, ένα είδος ζάχαρης, ανέπτυξαν μια αποστροφή προς αυτή την ένωση. Οι κατσαρίδες που αποστρέφονται τη ζάχαρη χρησιμοποιούν μικροσκοπικές τρίχες για να δοκιμάσουν το φαγητό και το απορρίπτουν εάν περιέχει γλυκόζη.
Όταν οι κατσαρίδες τρώνε γλυκόζη, εμφανίζεται μια χημική αντίδραση που ενεργοποιεί ένα σήμα συναγερμού στον εγκέφαλο του εντόμου. Αυτό το σήμα κάνει την κατσαρίδα να αποφεύγει τη γλυκόζη στο μέλλον. «Υποχώρησαν σαν να τους είχε χτυπήσει ηλεκτροπληξία. Αυτή είναι πολύ, πολύ, πολύ προφανής συμπεριφορά. Αρνούνται απολύτως να εισέλθουν σε αυτό», είπε ο Shacl, καθηγητής εντομολογίας.
Είναι οι κατσαρίδες έξυπνες;
Η μελέτη του Schal και των συνεργατών του δείχνει ότι οι κατσαρίδες μπορούν να μάθουν και να προσαρμοστούν γρήγορα στις αλλαγές στο περιβάλλον τους. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί αυτά τα παράσιτα έχουν γίνει τόσο δύσκολο να ελεγχθούν. Από τους 19 τύπους κατσαρίδων που μελετήθηκαν, οι επτά έδειξαν απόρριψη γλυκόζης. «Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Δεν περιορίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον ΚόσμοΑκολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube