Ένα δημοφιλές φρούτο που καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο, η καρύδα είναι υγιεινή και νόστιμη και αναπτύσσεται σε τροπικές περιοχές. Η Παγκόσμια Ημέρα Καρύδας γιορτάζει ό,τι έχει να κάνει με αυτό το νόστιμο και θρεπτικό φρούτο!
Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Καρύδας
Οι καρύδες είναι μια τροφή στην οποία οι άνθρωποι έχουν βρει τροφή εδώ και τουλάχιστον 2.000 χρόνια. Πιθανώς εγγενές στην Ινδονησία, το όνομα καρύδα μεταφράζεται σε «καρυδιά από την Ινδία». Ενώ οι καρύδες θα ταξίδευαν σε όλη την ινδική υποήπειρο και ακόμη και στην Αφρική τα πρώτα χρόνια, δεν έφτασαν στην Ευρώπη παρά μόνο τον 16ο αιώνα. Είναι πιθανό ότι οι καρύδες εισήχθησαν στους Ευρωπαίους μέσω του Θαλάσσιου Δρόμου του Μεταξιού, που συνέδεε την Ανατολή με τη Δύση.
Ο Μάρκο Πόλο μπορεί να ήταν ένας από τους πολλούς ταξιδιώτες και εξερευνητές που θα έφερναν πίσω τις καρύδες μαζί τους. Όταν ιδρύθηκε η Κοινότητα Καρύδας Ασίας-Ειρηνικού (APCC) το 1969, δημιουργήθηκε σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει και να προωθήσει τις τροπικές χώρες που έχουν υψηλή ανάπτυξη, παραγωγή, πώληση και εξαγωγή καρύδων. Με έδρα την Τζακάρτα της Ινδονησίας, αυτός ο όμιλος παραμένει συνδεδεμένος με την παραγωγή και την εξαγωγή καρύδων.
Μοιράζοντας την επιστημονική τεχνογνωσία και συντονίζοντας δραστηριότητες στον κλάδο, τα μέλη της APCC είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη άνω του 90% των καρύδων που παράγονται και πωλούνται σε όλο τον κόσμο. Η Παγκόσμια Ημέρα Καρύδας, που ιδρύθηκε το 2009, ξεκίνησε από την Κοινότητα Καρύδας της Ασίας και του Ειρηνικού για να προωθήσει τις δραστηριότητες των καλλιεργητών καρύδας, ενώ παράλληλα να ευαισθητοποιήσει για τα φρούτα σε όσους βρίσκονται εκτός της αναπτυσσόμενης κοινότητας.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Καρύδας προσφέρει πολλές ευκαιρίες για αυτό το σημαντικό προϊόν της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού να μπει στην πρώτη γραμμή της συζήτησης των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο!