Συνέδρια

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: o ρόλος της διατροφής στην ψωρίαση

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
Your browser does not support the video tag. Το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα, ΚΑΛΥΨΩ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης (29 Οκτωβρίου), διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση για το «ρόλο της διατροφής στην ψωρίαση». Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το Σωματείο Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα, ΚΑΛΥΨΩ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης (29 Οκτωβρίου), διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση για το «ρόλο της διατροφής στην ψωρίαση».


Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στη διατροφή και την ψωρίαση με αποτέλεσμα οι σωστές διατροφικές συνήθειες να αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της προσπάθειας αντιμετώπισης της νόσου.

Ως πρωταρχική σημασίας παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ψωρίασης αποτελεί η απόκτηση ενός υγιούς βάρους. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι οι τροφές δεν είναι μόνο μέσα μεταφοράς θρεπτικών συστατικών όπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά, αλλά ταυτόχρονα -και πάνω απ’ όλα- σημαντικών ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, όπως οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή, οι ανθοκυανίνες και οι θειούχες ενώσεις, χρήσιμων στην ψωρίαση.

Με οδηγό ορισμένες επιστημονικές γνώσεις, μπορούν όλοι οι ασθενείς με ψωρίαση να μαγειρεύουν νόστιμα και υγιεινά. Επιλέγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα και μαγειρεύοντας τα σωστά, χωρίς να γίνονται συμβιβασμοί, όσον αφορά τη γεύση και την απόλαυση που χαρίζει το φαγητό, μπορούν οι ασθενείς όχι μόνο να βελτιώσουν την ψωρίαση τους, αλλά και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης υπερβολικού βάρους/παχυσαρκίας, μεταβολικών και καρδιαγγειακών νόσων.

Η απόκτηση λοιπόν ενός υγιούς σωματικού βάρους μέσα από την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και με την υιοθέτηση μιας διατροφής κοντά στα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής, μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό σύμμαχο για τους ασθενείς που πάσχουν από ψωρίαση».

Η ψωρίαση είναι μία χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση δερματοπάθεια, η οποία αφορά στο 2%-4% του πληθυσμού παγκοσμίως. Η Ψωρίαση όμως δεν είναι μόνη. Έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως η κορυφή του παγόβουνου καθώς έχει συσχετιστεί με αρκετές συννοσηρότητες.

Υπολογίζεται ότι το 73% των ασθενών με ψωρίαση έχουν τουλάχιστον μία συνυπάρχουσα νόσο: ψωριασική αρθρίτιδα, παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτη, υπερλιπιδαιμία, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακά νοσήματα, φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου, ΧΑΠ, αποφρακτική άπνοια ύπνου, ψυχιατρικές διαταραχές, κατάθλιψη, λεμφώματα και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η παρουσία αυτών των συνυπαρχουσών παθήσεων καθώς και των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για αυτές επηρεάζει την επιλογή της θεραπείας.

Χαρακτηριστικά μελέτες έχουν δείξει ότι σε ασθενείς με συννοσηρότητες, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α. θα πρέπει να επιλέγεται ανάλογη συστηματική θεραπεία για την ψωρίαση, ανεξάρτητα της βαρύτητας αυτής, διότι έτσι μειώνεται η πιθανότητα θνησιμότητας από τις συνυπάρχουσες παθήσεις.

Με λίγα λόγια οι συννοσηρότητες θα πρέπει να συνυπολογίζονται στην επιλογή της θεραπείας για την ψωρίαση.