Την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα της μείωσης αλατιού στην Ελλάδα θα συζητήσουν διακεκριμένοι ομιλητές από την ακαδημαϊκή κοινότητα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και από διεπαγγελματικούς συλλόγους και ενώσεις, στην 1η Ημερίδα για τη Μείωση του Αλατιού, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων και την ενημέρωση σχετικά με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και τη στρατηγική και τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν με σκοπό τη μείωση πρόσληψης αλατιού στην Ελλάδα.
Το αλάτι αποτελεί μέσο συντήρησης και συνεπώς μπορεί να συμβάλλει στην ασφάλεια των τροφίμων. Η ψύξη και η κατάψυξη καθώς και άλλες τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο της τεχνολογίας των τροφίμων καθιστούν ολοένα και λιγότερη την αναγκαιότητα χρήσης του αλατιού για λόγους ασφάλειας. Από την άλλη πλευρά, η υψηλή κατανάλωση αλατιού αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακή νόσο.
Το 2012 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε οδηγίες σχετικά με την κατανάλωση αλατιού τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Για τους ενήλικες στόχος είναι η μείωση της πρόσληψης αλατιού σε λιγότερο από 5 γρ. την ημέρα από όλες τις τροφές. Τόσο στην Ελλάδα όμως όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η πρόσληψη αλατιού είναι υψηλότερη από αυτόν το στόχο. Τα κενά στις γνώσεις των Ελλήνων καθώς και μεμονωμένες δημοσιευμένες μελέτες με μεθοδολογικές ατέλειες καθιστούν ιδιαίτερα επιτακτική την ανάγκη για ορθή ενημέρωση στο θέμα αυτό.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube