Μια καινοτόμα μελέτη διερευνά το πώς η έκθεση σε συγκεκριμένους παράγοντες, όπως για παράδειγμα σε κάποιους ιούς, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Westmead εξετάζουν μια σειρά πιθανών αιτίων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1. Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης έχουν δείξει πώς η έκθεση στον ιό coxsackie μπορεί να αυξήσει αυτόν τον κίνδυνο. Ο ιός Coxsackie είναι ένας κοινός ιός που προκαλεί ασθένειες όπως μυοκαρδίτιδα, αφθώδη πυρετό και γαστρεντερίτιδα.
Η μελέτη ανακάλυψε ότι ένας βασικός μεταγραφικός παράγοντας (πρωτεΐνες που βοηθούν στην ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση συγκεκριμένων γονιδίων) που ονομάζεται παράγοντας 1-άλφα (HIF-1A) που προκαλείται από υποξία, βρίσκεται πίσω από την αύξηση του κινδύνου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που δεν έλαβαν HIF-1A σε βήτα κύτταρα (β-κύτταρα) είχαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 μετά από μόλυνση με ιούς, συμπεριλαμβανομένου ιού coxsackie. Η έλλειψη β-κυττάρων HIF-1A αύξησε τον θάνατο β-κυττάρων και, με τη σειρά του, αύξησε τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 1.
Η επικεφαλής ερευνήτρια καθηγήτρια Jenny Gunton, δήλωσε ότι τα ευρήματα τονίζουν το ρόλο κλειδί που διαδραματίζουν τα β-κύτταρα στον κίνδυνο του διαβήτη. Όπως είπε, εάν είναι υγιείς, τότε τα β-κύτταρα αναρρώνουν κανονικά μετά από στρες όπως ιογενείς λοιμώξεις και ο διαβήτης δεν αναπτύσσεται. Αλλά αν τα β-κύτταρα δεν αντιμετωπίζουν καλά αυτές τις πιέσεις, μπορεί να προκαλέσουν την ανοσολογική διαδικασία που οδηγεί στον διαβήτη τύπου 1.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η αύξηση του κινδύνου διαβήτη μπορεί να οφείλεται σε έκθεση σε άλλες πιέσεις, συμπεριλαμβανομένων των τοξινών. Επομένως τα β-κύτταρα παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του θανάτου τους όταν αντιμετωπίζουν περιβαλλοντικούς παράγοντες που προκαλούν διαβήτη τύπου 1. «Έχουμε εντοπίσει ότι το HIF-1A είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην απόφαση αυτή, για το αν δηλαδή τα κύτταρα ανακτώνται ή πεθαίνουν. Αυτό είναι το πρώτο ειδικό μοντέλο β-κυττάρων που δείχνει αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1» λέει η καθηγήτρια Jenny Gunton.