Διατροφή

Ασπίδα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ τα σταφύλια

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
Your browser does not support the video tag. Η συχνή κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Experimental Gerontology. Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες παρατήρησε ότι η κατανάλωση σταφυλιών δύο φορές την ημέρα επί […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η συχνή κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Experimental Gerontology.


Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες παρατήρησε ότι η κατανάλωση σταφυλιών δύο φορές την ημέρα επί έξι μήνες παρείχε προστασία έναντι της σημαντικής μεταβολικής εξασθένησης εγκεφαλικών περιοχών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η μελέτη αφορούσε άτομα με ήπια εξασθένηση της μνήμης και η χαμηλή μεταβολική δραστηριότητα σε αυτές τις περιοχές θεωρείται χαρακτηριστικό σημάδι πρώιμης νόσου Αλτσχάιμερ.

Εκτός από την προστασία της μεταβολικής δραστηριότητας, η πλούσια σε διατροφή συντέλεσε και σε αυξημένο μεταβολισμό σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με μεμονωμένες βελτιώσεις στην προσοχή και την επίδοση της λειτουργικής μνήμης.

«Η μελέτη είχε στόχο να εξετάσει την επίδραση των σταφυλιών, ως ολόκληρο φρούτο έναντι των μεμονωμένων συστατικών και δείχνει ότι η τακτική κατανάλωσή τους παρέχει προστασία έναντι της πρώιμης εξασθένησης που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η πιλοτική αυτή έρευνα ενισχύει την άποψη ότι τα σταφύλια έχουν ωφέλιμο ρόλο στη νευρολογική και καρδιαγγειακή υγεία, αν και θα πρέπει να επαληθευθούν τα δεδομένα σε μεγαλύτερο κλινικό δείγμα», εξηγεί ο Δρ Ντανιελ Σιλβερμαν, επικεφαλής ερευνητής.

Στη μελέτη οι συμμετέχοντες με πρώιμη εξασθένηση της μνήμης επιλέχθηκαν τυχαία να φάνε 21/4 κούπες σταφύλια την ημέρα σε μορφή σκόνης ή σκόνη χωρίς πολυφαινόλες που έμοιαζε όμως σε εμφάνιση και γεύση με την πρώτη. Η γνωστική επίδοση μετρήθηκε στην αρχή της μελέτης και έπειτα από έξι μήνες. Οι αλλαγές στον εγκεφαλικό μεταβολισμό καταγράφηκαν μέσω απεικόνισης PET, στην αρχή και έπειτα από έξι μήνες.